Slobodno vrijeme
Zdravlje
Nije rak svaka promjena na koži, ali...
28.04.2009. 12:00
Izvor: Dnevni avaz
Nije rak svaka promjena na koži, ali...
Važno je znati na koje znakove treba obratiti pažnju i hitno se javiti dermatologu...
U sunčanim danima koji dolaze, kada je veći dio tijela otkriven, često se i više obraća pažnja na pigmentirane promjene na koži. Nekada se zapitamo da li je neki madež tu ranije postojao ili da li se možda promijenio u zadnje vrijeme.
Vrlo je važno postavljati sebi pitanja te vrste jednako kao što i veliku važnost ima samopregled tokom cijele godine, a bilo bi dobro barem jednom godišnje potražiti pregled i savjet dermatologa.

Najčešći madeži
Među svim nevusima (madežima) nevocelularni nevus je najčešći pa ih odrasla osoba u prosjeku ima oko 30. Nevus može biti u nivou kože ili imati oblik kupolaste ili papilomatozne tvorbe.
Površina mu može biti glatka ili verukozna, a na površini se mogu nalaziti i dlake. Boja je žućkasta, smećkasta ili crno-smeđa. Kako nevocelularni nevus može maligno alterirati u maligni melanom, važno je znati na koje znakove treba obratiti pažnju i hitno se javiti dermatologu.

Znakovi moguće maligne alteracije su:
1. Promjene veličine madeža - naglo povećanje ili postupan stalni rast, a može se odnositi na povećanje površine nevusa ili na njegovu elevaciju.
2. Promjene boje i neravnomjerna pigmentacija, posebno pojava raznih nijansi tamne boje, smeđe, tamnosmeđe, crne, sive ili plave, kao i prijelaz pigmenta na okolnu kožu.
3. Promjene oblika: posebno razvoj nepravilnih rubova, tj. neoštra ograničenost
4. Pojava uzdignuća unutar madeža.
5. Promjene površine madeža: ljuskanje, vlaženje, pojava krusti.
6. Ispadanje dlaka iz onih nevusa koji ih imaju.
7. Pojava simptoma upale, erozija ili krvarenja.
8. Promjene u okolnoj koži: pojava crvenila, otečenosti ili promjena pigmentacije.
9. Promjene u osjetu: svrbež, osjetljivost i bolnost.
10. Promjene u konzistenciji: smekšanje ili otvrdnuće.
11. Pojava sitnih, pigmentiranih satelitnih lezija u okolini nevusa koje su siguran znak maligne alteracije.

Rano metastaziranje
Navedene promjene radi lakšeg pamćenja i praćenja grupiraju se u promjene s početnim slovima ABCDE: A - kao asimetrija promjene; B - kao border (nepravilni rubovi); C - kao color (promjena boje); D - kao diameter (promjena u veličini)i E - elevacija.
Maligni melanom je tumor melanocita i najzloćudniji je tumor kože i sluznica. Njegovo biološki zloćudno ponašanje ne ogleda se toliko u lokalnoj agresivnosti koliko u njegovoj izrazitoj sklonosti ranom metastaziranju.

Kada je nužna hirurška intervencija
Prevencija malignog melanoma je vrlo važna budući da su rana dijagnoza i rani početak liječenja presudni za bolesnika. Sve pigmentne promjene treba pažljivo pratiti. Savjetuje se profilaktički hirurški ukloniti i histološki pregledati displastične nevuse, plave nevuse, pigmentne nevuse na dlanovima i stopalima, one izložene iritaciji ili traumama (npr. u vlasištu prilikom češljanja, iritaciji donjim rubljem, kao npr. grudnjakom, naramenicama) te pigmentne promjena koje pokazuju znakove aktivnosti.