Vijesti
Politika
Banja Luka
Nović podržava namjeru RS-a da usvoji entitetski zakon o prebivalištu
23.03.2014. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
Nović podržava namjeru RS-a da usvoji entitetski zakon o prebivalištu
Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredoje Nović podržava namjeru Republike Srpske (RS) da usvoji entitetski zakon o prebivalištu i boravištu te tvrdi da ne bi bio sporan jer je u svom tekstu tog zakona RS preuzela sve ono što je sadržano u državnom.
Državni zakon još nije razmatran u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH i Nović nije optimist da će do toga i doći.
RS je u svoj zakon dodala, kako kaže, sve što je navedeno u evropskim i svjetskim konvencijama za tu oblast.
''Mislim da se dobro trebaju zamisliti oni koji, eventualno, propuste rok usvajanja zakona o prebivalištu i boravištu BiH'' - ustvrdio je Nović.
On tvrdi da, ako RS usvoji svoj zakon o tom pitanju, kako je informiran, po hitnom postupku, neće više biti mogućnosti da se taj zakon pravno poništi, s obzirom da je, kaže, potpuno jedinstven s onim na nivou BiH.
''Ne treba se na nivou BiH nijedna politička partija igrati s bilo čijim strpljenjem, pa ni strpljenjem vlasti RS'' - ustvrdio je ministar civilnih poslova BiH u izjavi za banjalučku Alternativnu televiziju navodeći da je RS „očigledno imala isuviše tolerantan odnos i predugo čekala“.
On je naveo da je državni zakon o prebivalištu i boravištu, iako je jednoglasno dobio podršku u Vijeću ministara BiH i prošao i javnu raspravu, predmet dugogodišnjih opstrukcija, što, kaže, šteti i ugledu BiH.
Sve što se dešava s tim zakonom nazvao je političkom igrom.
''Očigledno se želi da se ponovi „slučaj Srebrenice“, a mnogima nije ni želja da BiH krene makar i milimetar naprijed'' - ustvrdio je Sredoje Nović.