Vijesti
Politika
U toku rad na novom pristupu EU prema BiH u svim prijestolnicama Evrope
30.03.2014. 14:00
Izvor: Moje Vijesti
U toku rad na novom pristupu EU prema BiH u svim prijestolnicama Evrope
Unutrašnja situacija u Bosni i Hercegovini po mom mišljenju i mišljenju svih građana prioritet je u cijeloj zemlji, a nedavno je veoma pažljivo posmatrana, rekao je danas ambasador Republike Francuske u BiH Roland Gilles, prenosi Anadolu Agency (AA).
Govoreći kao uvodničar na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 na temu "BiH u procjepu prošlosti i sadašnjosti - kako dalje?", Gilles je, osvrćući se na demonstracije građana u BiH, rekao kako u jednom demokratskom društvu ovakvi protesti imaju potpunu legitimnost.
"Za mene je veoma bila značajna jedna rečenica koju sam čuo tokom ovih protesta i mislim da ona doslovno odražava motive zbog kojih su organizovani protesti. To je 'Nisam Hrvat, nisam Bošnjak, nisam Srbin, ja sam nezaposlen'", rekao je Gilles.

Francuski ambasador istakao je kako je njegova zemlja inicirala obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu, te dodao da će u okviru obilježavanja biti organizovani brojni događaji.
"Poruka koja će biti poslana sa događaja koji su pripremljeni za obilježavanje stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, a koje je inicirala Francuska, biće poruka mira i pomirenja", poručio je Gilles.
Govoreći u kontekstu obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, kada se na pragu Evrope u Siriji već četiri godine vodi rat, Gilles je naglasio kako je težak put dovesti mir u jednu zemlju i pomiriti njen narod.
"Situacija u Siriji je trenutno jedna od najtežih situacija kojima svjedočimo i za uspostavljanje mira trebali bi doći do konsenzusa, i unutar same zemlje i unutar međunarodne zajednice. Nije lako izdati naredbu koja će se morati izvršavati. Politika i francuska diplomatija su veoma angažovane ne samo u toj zemlji, nego i u drugim krajevima svijeta, posebno u subsaharskoj Africi u smislu očuvanja i zaštite stanovništva", pojasnio je Gilles, dodavši da situacija u Siriji nije "nimalo jednostavna", te da se rješenje ne može nametnuti preko noći.
Gilles se osvrnuo i na posjetu brojnih diplomata BiH protekle sedmice, dodavši da nedavna politička blokada koja je uslijedila u BiH u smislu nepronalaska rješenja za implementaciju presude Sejdić-Finci i nepronalaska dogovora o uspostavljanju sistema mehanizma koordinacije navela Evropsku uniju da osmisli novi pristup BiH.
"Rad na tome je danas u svim prijestolnicama Evrope u toku. Stav Francuske jeste da se krupna pitanja kao što su presuda Sejdić-Finci i mehanizam koordinacije moraju riješiti", poručio je Gilles.