Vijesti
Politika
Parlament FBiH
Sutra o dopuni Zakona o izvršenju budžeta
31.03.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Sutra o dopuni Zakona o izvršenju budžeta
Na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za sutra, poslanici bi se po hitnom postupku trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2014. godinu.
Dopune ovog zakona utvrdila je Federalna vlada, a one se odnose na to da se u Zakonu u članu 41. stav 3. tačka a, iza riječi "Federacije BiH" dodaju riječi "ili, u slučaju spriječenosti, osoba koju ovlasti Vlada".
Predložena dopuna Zakona omogućila bi da se u slučaju vanrednih okolnosti zadrži kontinuitet u izmirenju obaveza Vlade FBiH te, shodno tome, u slučaju spriječenosti ministra finansija Vlada FBiH ovlasti osobu koja će to uraditi.
Zbog hitnosti donošenja ove dopune Zakon je u proceduru upućen po hitnom postupku u formi prijedloga.
Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH kojim se uređuju uvjeti, način i postupak za ostvarivanje i korištenje prava stečenih na osnovu federalnih zakona i drugih propisa povratnika u entitet RS i Brčko Distrikt BiH iz oblasti socijalne zaštite i zaštite porodice s djecom, branilačko-invalidske zaštite, zdravstvene zaštite i prava iz oblasti poreza na dohodak.
Prava iz ovog zakona mogu ostvariti osobe koje su se dobrovoljno vratile i prijavile prebivalište u mjestu prijeratnog prebivališta (do 30. aprila 1991. godine) u entitetu Republika Srpska i Brčko Distriktu BiH i koja su imala prebivalište ili boravište u FBiH, po osnovu statusa raseljene osobe.
Po hitnom postupku trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o naplati i djelomičnom otpisu dugovanja sportskim kolektivima.