Vijesti
Politika
Predrag Praštalo
Evropski pokret ponudit će saradnju liderima vladajućih stranaka u BiH
05.04.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Evropski pokret ponudit će saradnju liderima vladajućih stranaka u BiH
Evropski pokret u BiH će ponuditi saradnju liderima stranaka, SDA, HDZBiH, HDZ 1990, SDS-a i PDP-a, koji su jučer u Sarajevu potpisali zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi, kao i drugim strankama poput SDP-a, SBB-a i SNSD-a - potvrdio je u razgovoru za Agenciju Fena predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.
Bh. političari, Dragan Čović (HDZBiH), Mladen Ivanić (PDP), zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, Mladen Bosić (SDS) i Martin Raguž (HDZ 1990) te predsjedavajući Evropske narodne stranke (EPP) i Grupe EPP-a u Evropskom parlamentu Joseph Daul deklaracijom su se obavezali na opredjeljenja za evopske ingerencije BiH te su potvrdili neotuđivo pravo na dostojanstvo svakog ljudskog bića u svim fazama njegove egyistencije.
'Zahvaljujući potpisivanju ove deklaracije došao je trenutak da imamo jednu adresu gdje se možemo obratiti jednoj grupi političkih partija, koje su se ovim obavezale na evropsko partnerstvo i evropsko prijateljstvo kako između sebe, tako i s građanima i s nevladinim organizacijama', ističe Praštalo.
Razlog za pokretanje saradnje Evropskog pokreta u BiH s liderima vladajućih stranaka u BiH leži u činjenici da svi politički blokovi u Evropskom parlamentu, uključujući i EPP koji je najbrojniji, jesu članovi Evropskog pokreta Internacional, koji je „majka“ Evropskog pokreta u BiH.
'Smatramo da je sasvim logično ako naše majke organizacije u Briselu sarađuju da i partije i stranke u BiH pri EPP-u, odnosno drugim blokovima u Evropskom parlamentu sarađuju s nama', kaže Praštalo.
U slučaju da evropsko partnerstvo - Evropskog pokreta u BiH odbije pet političkih stranaka, potpisnica deklaracije, značit će, kako kaže, „da je ovo bila još jedna politička farsa i politički marketing u ovoj izbornoj godini“.
Ipak, predsjednik Evropskog pokreta nada se da je potpisivanje deklaracije početak jednog drugačijeg razmišljanja i da je to dobro za BiH, jer ako ništa „evropske teme su teme koje bi mogle da objedine sve političke subjekte u BiH“.
'Ova deklaracija mogla bi značiti i početak njegovanja kulture kompromisa i dijaloga, što jeste evropska vrlina i norma, odnosno standardi koji se poštuju u Evropskoj uniji', naglasio je Praštalo.
Evropski pokret u BiH proteklih osam godina pokušava da razvije prokulturni evropski dijalog s političkim strankama u BiH.
'Nažalost, taj broj stranaka je veoma ograničen i rijetki su političari koji su spremni da razgovaraju prije svega s nama iz nevladinog sektora na ravnopravnoj osnovi bez da traže neke ustupke da nas počinjavaju pod svoju političku moć', navodi Praštalo.
Nakon potpisivanja deklaracije, dodaje, poželjno je da i ostale političke partije iz bloka socijalista, liberala i zelenih koji su također prisutni kao grupcija Evropske narode stranke (EPP) u Evropskom parlamentu da i oni razviju politički dijalog na širem nivou.
'Nadam se da će deklaracija o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje pripadaju ili podržavaju EPP grupaciju doprinijeti da se razvije proevropska politička kultura, odnosno proevropska politička klima u BiH. Do sada to nije bio slučaj , jer su građani u velikom broju proevropski za Evropu, što političari manje slijede', kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo.
Lideri stranaka SDA, HDZBiH, HDZ 1990, SDS-a i PDP-a, potpisivanjem deklaracije iskazali su opredijeljenost za koncept socijalno-tržišne privrede zasnovane na slobodama koje vrijede za tržište Evropske unije, koji služi očuvanju i razvoju slobodnog tržišta, štiti ljudska prava i temeljne slobode i koji je utvrđen i u Ustavu BiH.