Vijesti
Politika
Koalicija SDS-SDA je protiv interesa RS-a
07.04.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Koalicija SDS-SDA je protiv interesa RS-a
Srpska demokratska stranka (SDS) treba da kaže šta se krije iza deklaracije koju je ta stranka, zajedno sa PDP-om, potpisala s SDA i dva HDZ-a - rekao je danas potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Radovan Višković.
Prije nekoliko dana SDS i još neke stranke su u Sarajevu potpisale Deklaraciju o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz BiH koje pripadaju ili podržavaju grupaciju Evropskih narodnih partija.
"SDS bi trebao konačno da izađe i kaže šta se krije iza te deklaracije, da li su to potpisali po svojoj volji ili su možda potpisali zato što je to neko od njih tražio, bojim se da je prije ovo drugo nego prvo", ustvrdio je Višković na stranačkoj konferenciji za novinare.
Višković tvrdi da je cilj SDA, s kojom su SDS i PDP potpisali deklaraciju, kako ju je nazvao, o saradnji, ukidanje mogućnosti zaštite RS u Parlamentarnoj skupštini BiH.
"Za rubriku "Vjerovali ili ne" je sarajevska deklaracija koju su potpisali SDS, PDP, SDA i dva HDZ-a, da je neko prije nekoliko godina rekao da se može napraviti jedan takav savez sigurno mu niko ne bi vjerovao. Cilj SDA, sa kojom su ove stranke iz RS potpisale sporazum, je da se spriječi entitetsko glasanje RS u Paralamentarnoj skupštini BiH. SDA je to pokazala potpisujući savez sa koalicijom "Prvi mart", u kome se traži da se sve stranke iz FBiH udruže kako bi osvojile dovoljan broj mandata i neutralisali mogućnost entiteskog glasanja koje je od vitalnog interesa za RS", ustvrdio je Višković.
On je još naveo da će RS u utorak, 8.aprila, dobiti svoj zakon o boravištu i prebivalištu.
"Želim da poručim SDA da ćemo taj zakon usvojiti već u utorak po hitnoj proceduri u Narodnoj skupštini RS, na taj način ćemo spriječiti izborni inženjering, koji SDA namjerava provesti i RS, onako kako je to uradila na lokalnim izborima prije dvije godine", naglasio je Višković, koji je zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini.
RS će, ustvrdio je, provesti i Zakon o referendumu, kada se donese takva odluka.