Vijesti
Žuta štampa
Narcis Vučina pred koncert "Sarajevski lijepi dani"
U rodnom gradu nakon 12 godina
12.04.2014. 12:00
Izvor: avaz.ba
U rodnom gradu nakon 12 godina
Narcis Vučina, sarajevski kantautor s adresom u Kopenhagenu, nakon 12 godina nastupit će u rodnom gradu. On će u utorak zajedno s Draženom Žerićem Žerom u Bosanskom kulturnom centru održati zajednički koncert pod nazivom "Sarajevski lijepi dani".
Svijetla tradicija
- Drago mi je što ću sa svojim dragim kolegom i prijateljem Žerom održati koncert povodom 66 godina postojanja BKC-a. U ovom kultnom prostoru nastupala su najpoznatija muzička imena iz cijelog regiona, tu je održan prvi "Šlager sezone" i sretan sam što ću biti na bini koja ima tako dugu i svijetlu tradiciju. Posljednji koncert u Sarajevu, koji je bio prije 12 godina, uradio sam uz pomoć prijatelja Slobodana Bode Kovačevića i Đorđa Kisića iz legendarnih "Indexa" - kaže Vučina.
Na koncertu u utorak Narcis i Žera će predstaviti zajednički album "Ručni rad - Sarajevo".
- Nastup će trajati oko dva sata. To će biti jedno intimno druženje uz dvije gitare i mikrofon. Album je, na neki način, poklon našem rodnom gradu i zbog toga smo odlučili da ga prvo promoviramo u Sarajevu. U publici će biti veliki broj naših dragih prijatelja i sigurno ćemo dugo pamtiti 15. april i BKC. "Ručni rad - Sarajevo" satkan je od mojih emocija, u šta će se moći uvjeriti publika u utorak. Nakon Sarajeva, u planu su slični nastupi i u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani - govori Vučina.
Moja himna
Ističe da je u posljednje vrijeme veoma aktivan kao autor, ali još nije siguran kada će te pjesme predstaviti publici.
- Imam u svojoj sehari veliki broj kompozicija. Posvetio sam se autorskoj pjesmi, koja ima dugotrajniju vrijednost. Takav je i cijeli album "Ručni rad - Sarajevo", koji je pravi mali dragulj. Nešto što će ostati i za 50 godina će svi reći da je riječ o odličnim pjesmama - smatra Narcis.
On je autor i navijačke himne "Haj'mo Bosno i Hercegovino", koju je otpjevao još sa dvadesetak kolega 2003. godine, a nada se da će ona biti sretna našim nogometnim „Zmajevima“ u Brazilu.
- To je jedinstvena i posebna pjesma, izvan svih kategorija. Ona je i sada, na neki način, himna naših sportista. Svi je rado pjevaju i neki su čak predlagali da bude i državna himna. To je bezvremenska pjesma, koja će trajati dugo, jer su je svi odmah prihvatili. Bit ću najponosniji kada čujem njene stihove na utakmicama u Brazilu - kaže Vučina, koji se potajno nada da će puleni Safeta Sušića biti najprijatnije iznenađenje na SP-u u Brazilu.
Duet s Arsenom Dedićem
U bogatoj muzičkoj karijeri Vučina je sarađivao s najboljim muzičarima i pjevačima iz cijelog regiona, a posebno je ponosan na duet s Arsenom Dedićem.
- To je bila moja velika želja i ostvario sam je prije tri godine. Pjesma "Idu godine" će, sigurno, dugo trajati i drago mi je što sam je snimio s jednim od najvećih muzičkih imena s prostora bivše Jugoslavije - ističe Narcis.