Vijesti
Politika
Luksemburg
Vijeće za vanjske poslove EU u ponedjeljak o BiH
13.04.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Vijeće za vanjske poslove EU u ponedjeljak o BiH
Na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU planiran za ponedjeljak i utorak u Luksemburgu jedna od tema bit će i BiH.
Vijeće će potvrditi svoju nedvosmislenu opredijeljenost teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine kao suverene i ujedinjene zemlje i osuditi secesionističku retoriku i retoriku podjele.
Kako je ranije najavila Maja Kocijančić portparolka visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost EU Catherine Ashton, Evropska unija spremila je novi set zaključaka o Bosni i Hercegovini.
Ministri će održati raspravu o stanju u Bosni i Hercegovini, a nakon što je Ashton boravila u BiH u martu, gdje je razgovarala sa političarima i predstavnicima civilnog društva. Podsjećamo da su i ministri vanjskih poslova Austrije, Mađarske i Hrvatske tokom svoje posjete iskazali podršku BiH i najavili drugačiji pristup EU prema BiH.
Kako se navodi u najavi ovog sastanka, Vijeće za vanjske poslove čulo je glas građana tokom protesta u BiH i poziv za poboljšanje socijalno-ekonomske situacije u BiH.
Tom prilikom Vijeće će institucijama vlasti u BiH još jednom uputiti poziv za rješavanjem ovih problema u BiH.
Još jedan od problema na koje će upozoriti Vijeće je neprovođenje presude „Sejdić-Finci“ i nepostojanje dogovora političkih lidera o ovom pitanju.