Vijesti
Politika
Zakazana hitna sjednica Nezavisnog odbora PSBiH, slučaj Zubac na dnevnom redu?
24.06.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Zakazana hitna sjednica Nezavisnog odbora PSBiH, slučaj Zubac na dnevnom redu?
U Sarajevu je za 27. juni zakazana hitna sjednica Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali predsjedavajući Odbora Žiko Krunić nije mogao danas reći da li će članovi Odbora razmatrati slučaj direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)Gorana Zupca.
U izjavi za Agenciju FENA samo kratko je kazao da će na sjednici biti otvorena dokumentacija-informacija koju su, na traženje Nezavisnog odbora dostavile nadležne sigurnosne institucije u BiH te da će se tada znati šta je sve pristiglo.
''Unaprijed ne mogu ništa više govoriti'' - kazao je Krunić, dodajući da će na sjednici biti razmatran i Izvještaj o posjeti članova Nezavisnog odbora Glavnom uredu Granične policije BiH.
Naime, Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu kojom se optuženi Goran Zubac tereti za krivično djelo nesavjestan rad u službi.
U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Goran Zubac, kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa, očigledno nesavjesno postupio u vršenju dužnosti, usljed čega je došlo do nastupanja imovinske štete koja prelazi iznos od 10.000 KM.
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Zupca zbog nesavjesnog rada u službi jer je tokom demonstracija građana u Sarajevu kada je 7. februara zapaljena zgrada Predsjedništva BiH odbio da Specijalnu jedinicu SIPA-e pošalje na intervenciju ispred zgrade Predsjedništva BiH koja je bila u plamenu.
Državni tužilac Miroslav Marković uputio je ranije i dopis Nezavisnom odboru BiH, u kojem ih obavještava da je donesena naredba o provođenju istrage protiv direktora SIPA-e.
Odbor na prethodnoj sjednici nije razmatrao eventualnu smjenu ili suspenziju direktora SIPA-e Gorana Zupca te je tada najavljeno da bi na prvoj narednoj sjednici slučaj Zubac mogao biti na dnevnom redu.
Nezavisni odbor je nezavisno tijelo Parlamentarne skupštine BiH nadležan za provođenje procedure odabira kandidata i predlaganje smjene policijskih rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH.
Nezavisni odbor o pritužbama obavještava ministra sigurnosti BiH i Vijeće ministara BiH, inicira pokretanje disciplinskog postupka protiv rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH, predlaže smjenu rukovodilaca i zamjenika rukovodilaca policijskih tijela BiH ako su počinili krivično djelo, odnosno ako počine tešku povredu službene dužnosti.