Vijesti
Politika
Glavni odbor
SDA: Sankcionisani su odgovorni za paljenje Predsjedništva BiH
25.06.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
SDA: Sankcionisani su odgovorni za paljenje Predsjedništva BiH
Sjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije održana je danas u Goraždu na kojoj je razmatran koncept ekonomskog razvoja od 2014. do 2018. godine, kao i prijedlog Izborne platforme SDA za predstojeće Opće izbore, saopćeno je iz ove stranke, prenosi Patria.
Glavni odbor SDA usvojio je Informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini koju je podnio zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović. Navedeno je da je u proteklom periodu proveden dio mjera koje se odnose na opravdane proteste građana i otklanjanje šteta elementarnih nepogoda. Između ostalog navedeno je da se te mjere odnose na smanjenje javne potrošnje, pomoć privredi u općinama sa načelnicima iz SDA i da će te mjere biti sadržane u Izbornoj paltformi SDA.
Navedeno je i da su sankcionisani počinioci i privedeni pred lice pravde za paljenje zgrade Predsjedništva BiH 7. februara. Bakir Izetbegović tom prilikom kazao je da je zbog toga smijenjen i ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, kao i da se utvrđuje odgovornost direktora SIPA-e Gorana Zubca.
Podržana je i poruka predsjednika Sulejmana Tihića da treba čuvati jedinstvo stranke. Ostali zajključci odnose se na događaje iz prethodnih dana u BiH.
- Glavni odbor SDA najoštrije je osudio paljenje državnih zastava kod Livna, u Kiseljaku i u Mostaru nakon utakmica SP. Zahtijevamo od nadležnih institucija da ove incidente rasvijetle, počinioce pronađu i sankcioniraju.
- Glavni odbor smatra uvredljivim i neprihvatljivim veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Konsternirani smo organiziranjem svečanog dočeka pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću u Busovači i prisustvom najviših dužnosnika HDZ-a tom događaju.