Vijesti
Žuta štampa
Sarajevo
Dino Merlin i Šaban Šaulić pjevali na performansu "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova"
29.06.2014. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
Dino Merlin i Šaban Šaulić pjevali na performansu "Stoljeće mira nakon stoljeća ratova"
"Stoljeće mira nakon stoljeća ratova" je muzičko-scenski spektakl kojim je sinoć na Latinskoj ćupriji obilježen početak Prvog svjetskog rata prije stotinu godina na istom mjestu, javlja Anadolu Agency (AA).
U režiji Harisa Pašovića, 280 učesnika iz devet zemalja svijeta na specijalno pripremljenoj pozornici na mostu simbolično je prikazalo običnog čovjeka kroz proteklih 100 godina. Manifestaciju je pratilo nekoliko hiljada građana Sarajeva, BiH, ali i turista, koji su sa svih strana mosta i Miljacke gledali performans.
Glumci iz BiH, ali i drugih zemalja, djeca Sarajeva, hor opere Narodnog pozorišta Sarajevo, muzičari i brojni drugi akteri događaja tokom jednog sata izveli su različite performanse u sklopu cijele manifestacije.
Pred sami kraj, na Latinskoj ćupriji pojavio se i Šaban Šaulić, koji je pjesmom "Vjerujem u ljubav" izazvao ovacije prisutnih. Nakon njega, na scenu je izašao i Dino Merlin sa svojom pjesmom "Je l' Saraj'vo gdje je nekad bilo", kojem su se pridružili i drugi učesnici performansa.
Podizanjem velikog srca tokom muzičke izvedbe Šaulića i Merlina, iz Sarajeva je poslana poruka mira i ljubavi, za stoljeće mira nakon stoljeća ratova.