Vijesti
Politika
Kebo uputio pismo Budimiru
Insistirat ću na imenovanju Komisije za vrijednosne papire
30.06.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Insistirat ću na imenovanju Komisije za vrijednosne papire
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, u pismu predsjedniku FBiH Živku Budimiru, naglasio je da će insistirati da do kraja mandata rukovodilaca FBiH budu imenovani članovi Komisije za vrijednosne papire.
Pritom navodi da je proces zastao, odnosno da Budimir nije dalje učinio ništa na imenovanju otkako je Kebo uskratio saglasnost na (Budimirov) prijedlog da član te komisije bude Denis Prcić.
'Nakon što sam, uz obrazloženje, odbio dati Ustavom propisanu pisanu saglasnost na Vaš prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire, niste inicirali razgovor kako bismo našu obavezu imenovanja što prije riješili, što nam je dužnost.
U obrazloženju sam kazao razloge zašto ne mogu dati saglasnost za imenovanje gospodina Denisa Prcića i ostajem pri svom stavu. Ovo nije samo moj stav nego stav javnosti i kompetentnih institucija.
S obzirom na to da o ovom pitanju niste pokrenuli dijalog, shvatio sam to na način da niste zainteresirani da u ovom mandatu imenujemo tako važnu instituciju.
Vodeći se svojim ustavnim obavezama i odgovornostima potpredsjednika Federacije BiH, ja ću instistirati da ovu, ali i ostale obaveze okončamo, ne vodeći se ličnim ili stranačkim interesima', citat je iz Kebinog pisma predsjedniku Federacije BiH.
Bez obrzira na izbornu kampanju koja je počela, navodi dalje Kebo, on će i dalje obavljati njegove dužnosti potpredsjednika FBiH i neće, ističe, dozvoliti da nakon aktuelnog mandata bude "signiran kao neko ko nije obavljao svoje ustavne i ostale obaveze, a dvije od njih su sudije Ustavnog suda FBiH i Komisija za vrijednosne papire".
Bilo bi neodgovorno da rukovodioci Federacije BiH ostavljaju vlastiti posao nasljednicima, ističe potpredsjednik FBiH, dodajući da će on insistirati da završe ono za šta su imenovani i plaćeni.