Vijesti
Žuta štampa
Službeni navodi prestižnog "Billboarda"
Dino Merlin rame uz rame sa svjetskim zvijezdama
04.07.2014. 12:00
Izvor: avaz.ba
Dino Merlin rame uz rame sa svjetskim zvijezdama
Prošle sedmice Dino Merlin uknjižio je historijski muzički uspjeh kada je postao jedini umjetnik u regionu čiji je album uvršten na prestižnu muzičku "Billboard World Albums" top-listu. "Hotel Nacional" je u nepunih sedam dana nakon izdavanja na ovoj listi zauzeo osmo mjesto među deset najprodavanijih albuma.
Prema službenim navodima "Billboarda", mjesto na ljestvici, a samim time i uspjeh albuma, zasniva se na zvaničnim statističkim podacima prodaje albuma u digitalnom formatu, kao i u generalnoj zastupljenosti pjesama s albuma na regionalnim kao i svjetskim radijskim stanicama i društvenim platformama.
- Uprkos relativno malom tržištu na kojem Dino Merlin kao i ostali regionalni umjetnici djeluju, "Hotel Nacional" je uspio parirati najuspješnijim izdanjima s neusporedivo većih brazilskih, francuskih, španskih i italijanskih tržišta. Na ovoj ljestvici Dino Merlin po prodaji i svjetskoj slavi stoji rame uz rame umjetnicima kao što su Belgijanac Stromae s albumom "Racine Carree" i Amerikancima Pitbull i Dženifer Lopez (Jennifer Lopez), koji su zaslužni za produkciju službenog albuma FIFA 2014 Svjetskog prvenstva u Brazilu pod imenom "One Love, One Rhythm" - stoji na zvaničnoj internet-stranici najveće regionalne muzičke zvijezde.