Vijesti
Politika
KO SDP HNK
Ne dozvoliti sramotno skrivanje privatizacijskog kriminala!
08.07.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Ne dozvoliti sramotno skrivanje privatizacijskog kriminala!
Kantonalni odbor SDP HNK najoštrije osuđuje najavu sramotnog pokušaja zataškavanja okolnosti pod kojima je privatizovana imovina građana Hercegovačko-neretvanskog kantona putem najave samovoljnog donošenja ''Pravilnika o zaštiti podataka i poslovnoj tajni'' Agencije za privatizaciju HNK.
Onemogućavanje objave detalja o privatizaciji koje su, zahvaljujući inicijativi ministra privrede Amera Zagorčića, Agenciji za privatizaciju naložile Vlada i Skupština HNK biće direktan čin sprječavanja utvrđivanja istine o tome kako su uništena moćna preduzeća koja su građena decenijama rada generacija prije rata, a čijim propadanjem je radnička klasa Hercegovine ostavljena bez hljeba.
KO SDP HNK podsjeća kako je imovina koja je uništena u procesima sumnjivih privatizacija pripadala građanima Hercegovačko-neretvanskog kantona te niko nema pravo kriti okolnosti pod kojima je privatizirana.
KO SDP HNK daje punu podršku naporima ministra privrede Amera Zagorčića koji je omogućio konkretan potez ka rasvjetljavanju privatizacije te se spremno izložio pritiscima svih kojima je u interesu da okolnosti privatizacijskih procesa u kantonu ne budu objavljene javnosti.
Zagorčićevu inicijativu su podržali Vlada i Skupština HNK te Agencija za privatizaciju mora ispoštovati odluku svog osnivača i objaviti detalje privatizacije. Proglašavanje detalja o prodaji javne imovine poslovnom tajnom se može tumačiti kao pokušaj zataškavanja kriminalnih radnji.
KO SDP HNK poručuje Agenciji za privatizaciju: Ako se nemate čega bojati i ako ne štitite kriminal koji nam je uništio privredu – uradite svoj posao i objavite detalje privatizacije u kantonu. U suprotnom, naše i sumnje građana HNK će svakim danom bivati sve veće.