Vijesti
Politika
Silajdžićev privatni diplomata Damir Arnaut "uskrsnuo" kao potpredsjednik SBB-a!?
15.07.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Silajdžićev privatni diplomata Damir Arnaut "uskrsnuo" kao potpredsjednik SBB-a!?
Poznato je od ranije da Fahrudin Radončić, političar, bivši suprug vlasnice Avaza Azre Radončić i „vlasnik“ političke stranke Savez za bolju budućnost (SBB), kadrove u stranci mijenja kao čarape. Inače kadrovska politika njegove stranke je isključivo i autokrativno u njegovim rukama. On smjenjuje, imenuje, mijenja, dovodi i protjeruje kadrove. Nevjerovatno je da u SBB niko ne može upratiti više ko je na kojoj dužnosti i funkciji. Posebno su te promjene vidljive u kantonalnim i općinskim organizacijama SBB-a, na terenu, gdje se ljudi smjenjuju i postavljaju gotovo pa telefonom.
Najnovija kadrovska križaljka je smjena potpredsjednika SBB-a Adnana Jupića iz Zavidovića, koji je navodno bio blizak Radončiću. U međuvremenu je pao u nemilost šefa Radončića pa je smijenjen sa funkcije potpredsjednika i navodno skinut sa svih kandidatskih listi SBB-a. Javnost je juče saznala da je Radončić sada imenovao Damira Arnauta za potpredsjednika SBB-a, u čijoj je pratnji juče predao kandidatske liste CIK-u.
Tom prilikom je u Avazu provučena vijest da je Damir Arnaut postao potpredsjednik SBB-a. Inače, na web stranicama Saveza za bolju budućnost nema ni riječi, niti informacije ko je eventulano potpredsjednik SBB-a, da li ih ima više od jednog ili pak ko je generalni sekretar. Očito su to kod Radončića fluidne stvari podložne stalnim promjenama, pa je i tegobno non-stop to praktično mijenjati na zvaničnoj web prezentaciji SBB-a.
A novi potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut je nova figura u Radončićevoj političko-šahovskoj igri. Inače, ranije Arnaut i njegova cijela porodica su bili na usluzi Harisu Silajdžići i oni njima. Arnaut je svoje usluge ponudio Radončiću nakon što se vratio sa mjesta ambasadora BiH u Australiji, gdje ga je uhljebio tadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i to na samom kraju mandata.
Damirovog oca Borišu Arnauta istovremeno kada i sina Damir, Haris Silajdžić je imenovao na mjesto ambasadora u Beogradu. U porodici Arnaut diplomatija je porodični zanat. I gospođa Mirsada Arnaut, majka ambasadora Damira i supruga ambasadora Boriše je također diplomata. Gospođa Arnaut je bila prvi sekretar u Ambasadi BiH u Washingtonu!
Žalosno je da su Arnauti za vrijeme Harisa Silajdžića živjeli kao razdvojena porodica. Otac, majka i sin na tri kontinenta. Svoj političko-diplomatski uspon porodica Arnaut može da zahvali Harisu Silajdžiću i njegovoj privatno-porodičnoj diplomatiji, koju je vodio opskurni Sven Alkalaj. Da se razumijemo ima još primjera gdje su političari „uvaljivali“ svoje kćerke, sinove, sestre, braću, bližu i dalju rodbinu po bjelosvjetskim diplomatskim destinacijama, ali Silajdžićevi Arnauti svjevremeno su definitivno postavili nove standarde privatne-porodične diplomatije Bosne i Hercegovine.
A sad još malo o Damiru Arnautu i Harisu Silajdžiću. Arnauti ne samo da su diplomate i državni službenici, na usluzi narodima i građanima BiH, nego se još i žene po državnim i javnim institucijama. Poznato je da je Damir Arnaut, tadašnji savjetnik Harisa Silajdžića za ustavno-pravna pitanja, oženio Sanju Bagarić, mladu i poznatu voditeljicu dnevnika Federalne televizija, tadašnju kolegicu savjetnicu za odnose sa javnošću, opet člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića!
Silajdžić je Damiru Arnautu pokušao „progurati“ u Ustavni sud BiH kao sudiju. Iako su mnogi ukazivali na moguću nekompetenciju Damira Arnauta, Silajdžić je insistirao i „gurao“ do kraja. Kraj je bio poguban po Silajdžićevog miljenika, koji je neslavno završio proceduru izbora, kada je za sudiju iz reda bošnjačkog naroda izabran Mirsad Ćeman, kandidat SDA i dugogodišnji parlamentarac ove stranke.
Arnaut je danasu novoj ulozi – savjetuje i mijenja po potrebi nezamjenjivog predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića. Sanja Bagarić se nakon povratka iz diplomatske misije svoga supruga Damira vratila na tv ekrane Federalne televizije, a Damir je u međuvremenu postao i potpredsjednik SBB-a. Kad te krene, krene te.