Vijesti
Politika
Neophodno obaviti tehničke preduslove kako bi se u BiH izvršila digitalizacija
22.07.2014. 12:00
Izvor: Moje VIjesti
Neophodno obaviti tehničke preduslove kako bi se u BiH izvršila digitalizacija
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem o izgradnji autoputeva, ispunjavanju uslova za preuzimanje kontrole neba, digitalizaciji televizije i o drugim temama iz resorne nadležnosti.

Sagovornici su se saglasili su se da je, u prethodnom periodu, napravljen značajan pomak u izgradnji mreže autoputeva i ukupnom razvoju drumskog saobraćaja.

Ministar Čubrilović upoznao je ministra Hadžića da radovi na izgradnji mosta preko rijeke Bosne i dionice autoputa od Doboja do Prnjavora teku planiranom dinamikom, te da se, uskoro, očekuje početak radova na izgradnji autoputa od Prnjavora do Banje Luke.

Ministri su konstatovali da je potrebno dodatno, na diplomatskom nivou, uticati na hrvatsku stranu kako bi se otpočelo sa igradnjom mostova preko rijeke Save, u Gradiški i Svilaju, čime će, nakon izgradnje autoputa na koridoru 5C, biti u ponoj funkciji planirana mreža autoputeva.

U vezi sa kontrolom neba zaključeno je da je potrebno završiti preostale tehničke pripreme kako bi se 1. oktobra preuzela kontrola preleta koja se sada vrši iz Beograda i Zagreba.

Ministri su konstatovali da je neophodno obaviti tehničke preduslove kako bi se izvršila digitalizacija mikrovalnih veza javnih radiotelevizijskih servisa u Bosni i Hercegovini i odašiljača za pokrivanje digitalnim signalom područja Sarajeva, Banje Luke i Mostara, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.