Vijesti
Politika
Oktobarski izbori šansa da se Bošnjaci vrate u politički život RS
24.07.2014. 13:00
Izvor: Moje Vijesti
Oktobarski izbori šansa da se Bošnjaci vrate u politički život RS
Položaj Bošnjaka u ustavno- pravnom sistemu RS-a iz dana u dan je sve teži. U skupštinskoj proceduri svake godine se donosi više od deset novih zakona koji najdirektnije propisuju diskriminaciju bošnjačkog stanovništva dok se malobrojne presude Ustavnog suda BiH kojima se poništavaju diskriminirajući zakoni RS-a ne primjenjuju.
Ovoje u izjavi za javnost ocijenio predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda i nestranački kandidat za predsjednika RS-a Sejfudin Tokić.
On ističe da je položaj Bošnjaka u praksi rada pravosudnih organa doveden do "dramatičnih razmjera otvorenog otimanja bošnjačke imovine i potpune pristrasnosti sudova u parnicama između pripadnika bošnjačkog i srpskog naroda".
'Ovo se ilustruje praksom po kojoj u sudovima RS-a Bošnjak nikada ili skoro nikada ne dobije parnicu ukoliko je s druge strane procesa građanin srpske nacionalnosti. Ovakva situacija je direktno posljedica činjenice da Bošnjaci de facto ne učestvuju u odlučivanju i političkom životu manjeg bh. entiteta putem legitimnih predstavnika nego njihove interese godinama navodno zastupaju osobe koje su direktno u službi vladajućeg režima', smatra Tokić.
To je, kako dodaje, posebno izraženo u procesu kreiranja zakona u Vladi RS-a gdje Bošnjaci imaju navodno pet ministara a skoro jednako je loša situacija i u drugim organima izvršne, pravosudne i zakonodavne vlasti.
Tokić je mišljenja da su predstojeći oktobarski izbori šansa da se Bošnjaci vrate u politički život RS-a i to izborom predstavnika koji su spremni provoditi novu bošnjačku politiku koja je u interesu naroda a ne vladajućih oligarhija i pojedinaca.
U tom kontekstu pozitivna je, ocjena je Tokić, mobilizacija dijaspore koja će nakon popisa stanovništva i u procesu registracije i provedbi ovogodišnjih izbora očito imati presudnu, historijsku ulogu, saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda