Vijesti
Politika
Analitičari upozoravaju
Erdoganova pobjeda igrat će samo ulogu u predizbornoj kampanji BiH, ali ništa više od toga
11.08.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Erdoganova pobjeda igrat će samo ulogu u predizbornoj kampanji BiH, ali ništa više od toga
Uvjerljiva pobjeda Redžepa Tajipa Erdgona (Recep Tayyip Erdogan) na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u historiji Turske, s velikim optimizmom dočekana je i u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine. Bošnjaci od Turske sada očekuju snažan i jak angažman kada je u pitanju politička i ekonomska stabilnost Bosne i Hercegovine, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).
S druge strane, politički analitičari iz Sarajeva, iako se slažu da je Erdogan snažna politička ličnost Turske, od njegove pobjede ne očekuju pretjeranu korist za Bosnu i Hercegovinu.
Asim Mujkić, politički analitičar i profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu kazao je za bh. novinsku agenciju Patria da Erdoganova pobjeda u BiH može da igra samo ograničenu ulogu u predizbornoj kampanji BiH, ali ništa više od toga, kao što nije igrala pretjerano veliku ulogu ni do sada.
'Bakir Izetbegović, recimo, Erdogana koristi u svoje predizborne svrhe, ali isto to rade i oni koji su protiv njega. Jasno je da na osnovu priče o Erdoganu i Turskoj pokušavaju da mobiliziraju svoje glasače', rekao je profesor Mujkić.
'Veza Bosne i Hercegovine sa Turskom jaka je koliko i Dodikova veza sa Rusima. Dakle, tu ima mnogo više govora nego konkretnih reakcija', smatra Mujkić.
Prema prvim i preliminarnim, neslužbenim rezultatima, premijer Turske i kandidat na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u historiji te zemlje ostvario je uvjerljivu pobjedu.
Na osnovu do sada prikupljenih rezultata, Erdoan je osvojio više od 53 posto glasova birača koji su izašli na izbore, što će mu omogućiti da preuzme predsjedničku funkciju već u prvom izbornom krugu.
Prema informacijama Centralne izborne komisije Republike Turske, glasalo je više od 75 posto registriranih birača.
Zajednički kandidat opozicije Ekmeleddin Ihsanoglu osvojio je gotovo 38 posto glasova, dok je trećeg kandidata u utrci za šefa države Selahattina Demirtasa podržalo gotovo devet posto birača.
Jučer su u Turskoj održani prvi direktni predsjednički izbori u historiji te zemlje na kojima je između tri kandidata biralo 52.894.115 registriranih birača na 165.108 biračkih mjesta, prenosi Al Jazeera.
Vrhovna izborna komisija će 11. avgusta objaviti prvo preliminarne, a 15. avgusta prve zvanične rezultate jučerašnjih izbora, prenosi NAP.