Vijesti
Žuta štampa
Nismo došli u fazu da sviramo automatski
21.08.2014. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Nismo došli u fazu da sviramo automatski
Članovi "Parnog valjka" iduće godine proslavit će 40. rođendan. Šlag na torti u gustom ljetnom rasporedu benda, koji i danas s punim žarom zabavlja armiju svojih fanova u cijelom regionu, bio je koncert na Beer Festu u Beogradu prošle sedmice, kada je s Akijem Rahimovskim uglas pjevalo više od 80.000 posjetilaca.

Neopisiva energija
Frontmen grupe Husein Hasanefendić Hus u razgovoru za "Dnevni avaz" istakao je da je pred njima još mnogo posla i da ozbiljno kovanje planova za proslavu godišnjice, iako je već trebalo, još nije počelo.


40. rođendan "Valjka" naredne godine
60 godina ima Hus
- Iako je do kraja godine ostalo nešto više od četiri mjeseca, za nas je to još daleka budućnost. Međutim, sigurno je da ćemo nešto smisliti - 40 godina, fina je to brojka, obilježavat ćemo rođendan i slaviti s punim pravom - kaže Hus.

Jesu li se slegli utisci s prošlosedmičnog nastupa u Beogradu?
- To su nastupi na kojima se dobiva neopisiva energija publike. Super događaji. Bilo je, kažu organizatori, oko 80.000 ljudi i fantastičan je osjećaj kada dobijete povratnu informaciju od tolikog broja ljudi. To je kao neka energetska terapija.

Imate velike planove za naredne mjesece?
- Imamo dosta dogovorenih svirki i mislim da ćemo uskoro početi snimati, imamo nekih novih pjesama. Kada se živi muzika, nema ništa važnije od toga, to su nam prioriteti. Septembar ćemo provesti kombinirajući koncerte i odmor, a onda ćemo se uozbiljiti i već polovinom oktobra snimat ćemo novi materijal.

Kada se može očekivati predstavljanje novog CD-a?
- Za iduću godinu je u planu ozbiljna kompilacija s nekoliko novih pjesama. Bit će malo akustike, malo elektrike, odnosno bit će sva ona lica koja bend ima, jer mi vrlo često sviramo i akustično. To je disciplina koju volimo i koja je veoma dobro prihvaćena. Za iduću godinu pokušat ćemo napraviti nešto što će nas predstaviti u najboljem svjetlu.

Obavezno štivo
Zagazili ste u sedmu deceniju života i održali bezbroj nastupa na kojima, sigurno, niste smjeli propustiti hitove poput "Nede", "Jesen u meni", "Sve još miriše na nju"... Je li Vam nekada manje zanimljivo svirati te note?

- Ne. Imamo sreću da imamo veliki broj pjesama koje su zaživjele u narodu. Tu je i "Uhvati ritam", „U ljubav vjerujem"... Mogao bih nabrajati zadugo. Zovemo ih obavezno štivo i publika ih voli, a i mi. Svaka izvedba je drugačija, druga je energija, drugi detalji, atmosfera, publika, nosi bitan dio zbivanja, tako da te hitove, koje izvodimo godinama i bezbroj puta, izvodimo s dovoljno uzbuđenja. Nismo došli u fazu da sviramo kao automatski.

Pored velike volje da zasvirate u Sarajevu ove godine, niste uspjeli dogovoriti koncert. Je li se nešto promijenilo?

- Ništa, sve je isto. Bilo je planova i dogovora, ali teška su vremena. Koncert s nivoom produkcije na kojoj mi insistiramo je, jednostavno, skup sport. Čekat ćemo bolja vremena, ako ništa drugo, nadam se da ćemo iduće godine slaviti s našom publikom u BiH.

Masovni ukus
Pratite li rad mlađih bendova, na čemu svijet ostaje?
- Svako malo, čujem nekog mladog izvođača ili neki bend dobar. Međutim, masovni ukus okrenut je negdje drugo i valjda će opet doći bolje vrijeme za rokenrol. Ima mnogo pjesama koje nisu dobre na prvu, ali se tek peti put počnu uvlačiti u kožu i takve pjesme dugo traju. Ali doći će sadržajnije vrijeme. Jer, može biti pjesma i neozbiljna, a da nije glupava. Danas puno toga čujem na radiju... Svaka čast nekome ko to voli. Ja ne volim.