Vijesti
Žuta štampa
Sarajevo
Ekipa turskog filma "Janje" na crvenom tepihu SFF-a
22.08.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Ekipa turskog filma "Janje" na crvenom tepihu SFF-a
Crvenim tepihom 20. Sarajevo Film Festivala (SFF) večeras je, među brojnim ličnostima iz javnog i kulturnog života BiH i regije kao i svijeta filma, prošetala i ekipa najnovijeg turskog igranog filma "Janje" (Kuzu), javlja Anadolu Agency (AA).
Turski film će večeras biti prikazan u okviru Sarajevo Film Festivala u Narodnom pozorištu, a ovaj film će istovremeno biti u takmičarskom programu za najprestižniju nagradu Festivala.
Radnja filma je smještena u malo selo u brdovitim predjelima Anadolije. Tradicija u tom mjestu nalaže da se obred sunećenja, odnosno obrezivanja muške djece proslavlja uz muziku i veselje. U fokusu je siromašna porodica u kojoj živi dječak Mert. On će također biti osunećen, ali njegov otac nema novca za slavlje. Mertova majka Medine ulaže sve napore kako bi obred sunećenja svog sina pripremila dostojanstveno uz nezaobilazno janje, što je simbolično u naslovu filma.
"Prvenstveno sam se bazirao na pojam žrtvovanja u našoj kulturi", kazao je ranije režiser i scenarist filma Kutlug Ataman, dodavši kako je htio prikazati život u izolovanoj tradicionalnoj turskoj porodici i dodao da je htio prikazati odnos sin-otac te neizostavni pojam žene-majke u porodici.
Režiser je izrazio zadovoljstvo što boravi u Sarajevu i napomenuo kako trenutno radi na drugom igranom filmu, koji će biti o prijateljstvu muslimanke i transseksualnog dječaka.