Vijesti
Politika
Erdogan jedno, Izetbegović drugo
Turski lider ostavlja fotelju u stranci, čelnik SDA se bori za nju!
27.08.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Turski lider ostavlja fotelju u stranci, čelnik SDA se bori za nju!
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović će prisustovati inauguraciji novog turskog predsjednika Redcpa Tayyipa Erdogana u četvrtak u Ankari.
No, malo je poznato da će Erdogan preuzimajući poziciju predsjednika Turske automatski napustiti funkciju predsjednika Partije pravde i razvoja (AKP) čiji je bio suosnivač i dugogodišnji lider, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).
Naime, Turska je zakonski zabranila da predsjednik države bude stranački čovjek i lider, te će mjesto na čelu stranke Erdogan prepustiti novom mandataru Ahmetu Davutogluu.
Za to vrijeme Izetbegović, možda najveći Erdoganov fan u Bosni i Hercegovini, ima drukčije planove i politiku.
Izetbegović je predsjedavajući Predsjedništva BiH, a već četiri godine je član Predsjedništva BiH, ali je u proteklom periodu najviše vremena potrošio kako bi zasjeo na čelnu stranačku poziciju u Stranci demokratske akcije (SDA) gdje je još uvijek zamjenik.
Erdogan se pobjedom na izborima izdiže iznad pukog stranačkog lidera u državnika, dok Izetbegović želi ići suprotnim smjerom.
Njegova borba za novi mandat u Predsjedništvu BiH, između ostalog, ispirirana je željom da to bude korak ka preuzimanju čelne pozicije i u SDA na Kongresu naredne godine.
Stoga se Izetbegović, koristeći bolest aktuelnog predsjednika SDA Sulejmana Tihića, već mjesecima bavi ponajviše unutarstranačkim obračunima, lobiranjima i smjenama, a sve kako bi sebi osigurao dovoljan utjecaj i kontrolu, ne u državi kao Erdogan, nego u stranci.
Istovremeno, Izetbegović se nije ni osvrnuo na inicijativu nezavisnog kandidata za člana Predsjedništva BiH Mustafu Cerića da se i u BiH uvede propis po kojem najviši državni vrh ne smije biti stranački.
Cerić je u samom početku svog političkog djelovanja rekao da će, ukoliko bude izabran, biti nestranački lider i pozvao i sve druge kandidate da se obavežu na isto, čime je dokazao mnogo više bliskosti sa Erdoganovom nacionalnom politikom nego što je ima Izetbegović, prenosi NAP.