Vijesti
Politika
Ankara
Sastanak Izetbegovića i Erdogana
28.08.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Sastanak Izetbegovića i Erdogana
Turski premijer i izabrani predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan primio je večeras predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, navodi se iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.
Turska će nastaviti na sve načine pomagati bosanskohercegovačku ekonomiju kroz razvojne projekte koje finansiraju Turska državna agencija za međunarodni razvoj (TIKA) i druge turske vladine institucije, kao i turski privatni sektor, kazao je tokom sastanka Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolu Agency (AA).
U dužem prijateljskom razgovoru razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Turskoj te o odnosima dviju zemalja.
Izetbegović je čestitao Erdoganu na izboru za predsjednika Republike Turske, izrazivši nadu da će tokom njegovog predsjedničkog mandata Turska nastaviti da ostvaruje političke i ekonomske uspjehe koje je ostvarivala u protekloj deceniji i koji su joj vratili snagu i poziciju na svjetskoj sceni.
Posebna pažnja u razgovoru posvećena je unapređenju ekonomske saradnje i ubrzavanju procesa oporavka i obnove područja pogođenih prirodnom nesrećom u Bosni i Hercegovini.
Zajednički je ocjenjeno da su odnosi Bosne i Hercegovine i Turske izuzetno dobri i da se konstatno intenzivira saradnja na svim poljima.
Izraženo je opredjeljenje da se ulože dodatni napori na povećanju turskih investicija u Bosni i Hercegovini, naročito u segmentu razvoja malih i srednjih preduzeća.
Erdogan je istakao da Turska posebnu pažnju pridaje euroatlanskim integracijama i ekonomskom razvoju BiH, te da će nastaviti na sve načine pomagati bh. ekonomiju kroz razvojne projekte koje finansiraju Turska državna agencija za međunarodni razvoj (TIKA) i druge turske vladine institucije, kao i turski privatni sektor.
Izetbegović je zahvalio Erdoganu za svesrdnu podršku Turske našoj zemlji na političkom i ekonomskom planu, posebno pozdravljajući odluke turske vlade da potakne privatne investicije u BiH, te je od Erdogana zatražio još intenzivniji angažman na tom planu.
Izetbegović je također zahvalio za nesebičnu materijalnu i finansijsku pomoć Turske za projekte oporavka i obnove u više od 50 općina u cijeloj Bosni i Hercegovini, zatraživši da se težište pomoći stavi na obnovu stambenog fonda u pogođenim područjima.
Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović stigao je u tursku prijestolnicu Ankaru gdje će sutra prisustvovati ceremoniji inauguracije aktuelnog premijera Turske Recepa Tayyipa Erdogana za predsjednika, kojeg su građani 10. augusta izabrali za 12. predsjednika te zemlje.