Vijesti
Politika
Njemačka zainteresovana da ulaže u region
29.08.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Njemačka zainteresovana da ulaže u region
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, nakon konferencije šefova vlada, ministara vanjskih poslova i ministara ekonomskih poslova o zapadnom Balkanu, održane danas u Berlinu, u izjavi za agenciju Fena je između ostalog naveo interesovanje njemačkih partnera da ulažu u region.
Prema saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH u Sarajevu, Lagumdžija je posebno pozdravio namjeru Njemačke da od iduće godine, posredstvom njemačkih investitora, pokrene inicijativu "podizanja kupovne moći".
To je namjera da se sistemski njemački investitori potiču na ulaganje i time podizanje cjelokupnog ekonomskog potencijala regiona.
Lagumdžija je rezimirao više događaja i sesija kao sastavnica današnje konferencije na kojoj je on bio učesnik na posebnoj sesiji o temi "Nova regionalna paradigma".
Ta je sesija održana uz učešće ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana - Slovenije, Hrvatske, evropskog komesara za proširenje Štefana Fulea i domaćina sastanka i njemačkog ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera.
Konferenciju u Berlinu je ministar vanjskih poslova BiH okarakterizirao i kao jasan znak podrške procesu proširenja Evropske unije, odnosno podrške evropskim integracijama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana.
Delegaciju BiH je u Berlinu predvodio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a osim ministra Lagumdžije, u delegaciji je bio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.