Vijesti
Sport
UEFA
Džeko i Pjanić među evropskom elitom prošle sezone
03.09.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Džeko i Pjanić među evropskom elitom prošle sezone
Edin Džeko, kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i njegov suigrač iz nacionalnog tima Miralem Pjanić u izboru Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) uvršteni su među TOP 100 igrača koji su obilježili prošlu sezonu, javlja Anadolu Agency (AA).
U godišnjaku pod nazivom "Evropski fudbal", kojeg UEFA izdaje u publikaciji na izuzetno kvalitetnih 750 strana, Džeko i Pjanić u evropskoj eliti našli su se na osnovu izvanrednih igara za reprezentaciju BiH u kvalifikacijama za SP, ali i zbog nastupa na Mundijalu u Brazilu, kao i odličnih partija za Manchester City, odnosno Romu.
"Džeko je bio marginaliziran u Manchester Cityju pod vodstvom Roberta Macinija, ali sada uživa pod vodstvom novog šefa Manuela Pellegrinija", piše u UEFA godišnjaku, u kojem Džekin izbor u TOP 100 obrazlažu i sljedećim riječima:
"Imao je uzlet tokom prošle sezone Premier lige u kojoj je odlučio trku za naslov prvaka u Cityjevu korist, postigavši pet golova u tri utakmice - protiv Crystal Palacea, Evertona i Aston Ville, donijevši devet krucijalnih bodova i stavljajući svoj tim ponovo na vrh tabele meč prije kraja prvenstva. Kao drugi najbolji golgeter u evropskim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo dao je gol i na finalnom turniru u Brazilu, u svom do sada najvećem takmičenju".
"Dolazak francuskog trenera Rudi Garcije u Romu podigao je Pjanićevu igru na novu razinu. Bivši centralni vezni igrač Lyona treću sezonu je u italijanskoj prijestolnici, gdje se postao jedan od najkompletnijih i najinventivnijih play-makera u Seriji A, što mu je osiguralo novi četverogodišnji ugovor", navode u UEFA-inom godišnjaku "Evropski fudbal", dodajući:
"Bio je veliki faktor u Rominoj izvrsnoj sezoni. Ovaj 24-godišnjak imao je mnogo magičnih momenata u sezoni uključujući dupli pobjednički meč protiv Napolija i izniman gol protiv Milana. Takođe, postigao je gol za BiH protiv Irana na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, njegovom i prvom najvećem turniru njegove zemlje".
Osim Bosanaca Pjanića i Džeke među igračima koji su obilježili prošlu sezonu u Evropi i svijetu od fudbalera iz regiona Zapadnog Balkana to su i Hrvati Mario Mandžukić (Atletico Madrid/u prošloj sezoni Bayern), Luka Modrić (Real Madrid) i Ivan Rakitić (Barcelona/Sevilla), te Slovenac Roman Bezjak (Ludogorets).
Reprezentativaca Srbije, Makedonije i Crne Gore nije bilo u odabranom društvu minule sezone, kojeg, između ostalih, čine zvijezde Gareth Bale (Real Madrid, Vels), Cristiano Ronaldo (Real Madrid, Portugal), Manuel Neuer (Bayern, Njemačka), Arjen Robben (Bayern, Holandija), Eden Hazard (Chelsea, Belgija), Diego Costa (Atletico Madrid/Chelsea, Španija), Alexis Sanchez (Barcelona/Arsenal, Čile), Zlatan Ibrahimović (PSG, Švedska), Tonni Kross (Bayern/Real Madrid, Njemačka), Lionel Messi (Barcelona, Argentina), Sergio Aguero (Mancheter City, Argentina), Thomas Muller (Bayern, Njemačka), Andrea Pirlo (Juventus, Italija), Franck Ribery (Bayern, Francuska), Paul Pogba (Juventus, Francuska), James Rodriguez (Monaco/Real Madrid, Kolumbija), Luis Suarez (Liverpool/Barcelona, Urugvaj), Sergio Ramos (Real Madrid, Španija), Yaya Toure (Manchester City, Obala Slonovače), John Terry (Chelsea, Engleska)…, prenosi Anadolu Agency.