Vijesti
Politika
Nastavlja se raskol unutar stranke Željka Komšića
Nakon Sarajeva i Mostara veliki problemi i u tuzlanskom DF-u
04.09.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Nakon Sarajeva i Mostara veliki problemi i u tuzlanskom DF-u
Intervju Damira Marjanovića, bivšeg člana DF-a, u kojem je konstatirao da je “DF postala obična stranka a ne politički projekt” izazvao je različite reakcije. Burno su reagirali i članovi Općinskog odbora DF-a Tuzla, koji smatraju da je još u martu bilo jasno da je DF “obična stranka”. “Stav Marjanovića o potezima općinskih odbora u Mostaru i Tuzli dokazuje da je tokom svoje političke karijere uspješno apsolvirao površnost”, komentar je jednog člana OO DF Tuzla, koji je raspustilo Predsjedništvo DF-a u vrijeme kad je Marjanović bio njegov član.
Kad je 2012. godine Željko Komšić napustio SDP i odlučio formirati svoju stranku, jedno od osnovnih polazišta bilo je da će nova stranka biti demokratska. To je podrazumijevalo, kako su se u DF-u hvalili, da će demokratski principi biti primijenjeni na sami rad stranke. Komšić je obećao i isticao da on neće postati ono što je prema njegovom mišljenju Lagumdžija u SDP-u i da će tolerirati unutarstranačka i različita mišljenja. Međutim, samo nekoliko mjeseci poslije, pojavili su se i prvi problemi. U Tuzli su ti problemi kulminirali u aprilu ove godine kad je, odlukom Predsjedništva DF-a, raspušten Općinski odbor DF-a Tuzla (OO DF Tuzla).
Osim u Tuzli, raspušteni su i općinski odbori DF-a u Mostaru i Velikoj Kladuši, te nekoliko mjesnih odbora među kojima je, navodno, i Mjesni odbor DF-a Koševo. DF su napustila i neka najzvučnija imena i najaktivniji članovi iz dana kad je stranka još bila u osnivanju. Dejan Pavić (Tuzla) i Damir Marjanović (Sarajevo) svakako su najzvučnija imena koja više nisu u timu DF-a.
Buka u komunikacijskom kanalu
Do problema u funkcioniranju OO DF Tuzla došlo u martu 2014. godine, da bi on konačno bio raspušten početkom aprila. Ipak, do “buke u komunikacijskom kanalu” između pojedinih članova došlo je još krajem 2013. godine, jedva mjesec nakon formiranja OO DF Tuzla.
Članovi raspuštenog OO DF Tuzla smatraju da je nekoliko osoba odigralo ključnu ulogu u njihovom eliminiranju. Naime, kako su za Novo vrijeme potvrdili, predsjednica OO DF Tuzla Amira Džafić bila je osoba od povjerenja predsjedavajućeg Kantonalnog odbora DF-a Tuzla Mahira Mešalića, koji je i predložio Amiru Džafić za predsjednicu Općinskog odbora kad je on osnivan. Mešalić je prisustvovao i većini sastanaka Općinskog odbora Tuzla. Osim njega, ključnu ulogu u komunikaciji između tuzlanskog ogranka stranke i centrale DF-a imao je i Damir Bećirović, član Predsjedništva DF-a i savjetnik Komšića u Predsjedništvu BiH. Drugi član Predsjedništva DF-a sa područja TK Dejan Pavić podnio je ostavku na članstvo u predsjedništvu stranke. Iako je jedno vrijeme važio za glavnog čovjeka DF-a u Tuzli, Pavić je na kraju izvukao deblji kraj zbog neslaganja s Mešalićem i Bećirovićem. Amiri Džafić članovi Organizacionog odbora su zamjerili što je opstruirala sve odluke za koje je pretpostavljala da se neće svidjeti Mešaliću, nepodnošenje redovnog tromjesečnog izvještaja, neusvajanje plana rada za 2014. godinu… Dvojcu Mešalić–Džafić se zamjeralo i insistiranje na ostajanju u prostorijama za koje je plaćana izuzetno visoka cijena najamnine i to od sredstava koja su izdvajali članovi DF-a.
Izglasano nepovjerenje
U martu 2013. godine na 10. sjednici OO DF-a Tuzla natpolovičnom većinom glasova (12 od ukupno 15 članova) izglasano je nepovjerenje predsjednici Općinskog odbora Amiri Džafić, čime se mislilo prevazići stanje međusobnog nepovjerenja. Međutim, nastala je pat-pozicija koju se pokušalo prvo riješiti neformalnim sastankom članova Općinskog odbora sa Damirom Bećirovićem. Istovremeno, natpolovična većina članova Općinskog odbora DF Tuzla, sukladno Statutu, zatražila je da predsjednica sazove novu sjednicu, što je ona odbila učiniti. Prema Statutu DF-a, ako predsjednica ne sazove sjednicu u predviđenom roku, to je dužan uraditi predsjednik stranke. Komšić, iako osobno upoznat s problemom, nije sazvao sjednicu. Mešalić je potom sazvao sjednicu KO DF Tuzla, kojoj je prisustvovala i predsjednica OO DF Tuzla, a na kojoj je izložena, kako smatra dio članova općinskog odbora, netačna verzija o toku 10. sjednice OO DF Tuzla. Mešalić je zamjerao OO DF Tuzla što su glasali o onome o čemu po Statutu nemaju pravo (isključivanje iz stranke) ali i neke proceduralne propuste (na listićima za glasanje nije pisalo “za” i “protiv”). Pobunjeni članovi OO DF Tuzla su se branili da nisu glasali o isključivanju iz stranke, nego o povjerenju predsjednici, na šta imaju statutarno pravo.
Predsjedništvo DF-a na vanrednoj sjednici održanoj 15. marta raspravljalo je i o odlukama Kantonalnog odbora DF TK, pri čemu je odlučeno da se u Tuzlu upute tri potpredsjednika stranke, sekretar stranke Sifet Podžić i dva člana predsjedništva koji su s područja ovog kantona. Mešalić je pokušao s “pobunjenicima” razgovarati odvojeno, ali su oni insistirali da nastupe zajednički. Konačno, na sjednici Predsjedništva DF-a održanoj 02. aprila 2014. donesena je odluka o raspuštanju OO DF Tuzla. Prema kazivanju predsjednika Kantonalnog odbora DF TK, presudan za donošenje takve odluke je bio “prepis konverzacije zatvorene Facebook-grupe mladih članova u Microsoft Office Word dokumentu”, koji je on nakon 22. marta 2014. godine dostavio predsjedništvu stranke.
Spisak kad mu vrijeme nije
Ipak, navodno je i prije konačne odluke predsjedništva stranke kojom je raspušten OO DF Tuzla Mešalić imao imena novih članova. “Mahir je pričao da je sve dogovoreno sa Željkom i da mi ‘letimo’, a sjednica predsjedništva stranke je obična formalnost”, kaže za Novo vrijeme jedan od članova raspuštenog OO DF Tuzla. Prema tom spisku, povjerenik OO DF Tuzla trebao je da bude Mirza Avdić, a zadatak je trebao da bude formiranje novog Općinskog odbora DF Tuzla. Međutim, skoro pet mjeseci kasnije novi Općinski odbor nije formiran. Izvjesno je da će DF oktobarske izbore u Tuzli dočekati bez formiranog općinskog odbora.
Za komentar dešavanja u Tuzli obratili smo se i centrali DF-a, ali do zaključenja broja nije stigao odgovor na naša pitanja. Zanimljivo je da je Općinski odbor DF-a u Velikoj Kladuši raspušten, a da članovima nije obrazložena takva odluka. Također, ni članovima OO DF Tuzla nikad nije razjašnjen njihov status unutar DF-a, tako da većina nikad zvanično nije napustila DF, već su se jednostavno isključili iz svih aktivnosti i prestali plaćati članarinu.
“Sve se znalo”
Svojevrstan skandal vezan za OO DF desio se i prilikom glasanja za Općinski odbor koji je u aprilu raspušten. Naime, nakon što je Generalni sekretar DF BiH general Sifet Podžić, uz kojeg je bio i direktor stranke Almir Delić, objavio imena pobjednika, javio se kandidat za člana OO DF Tuzla Izudin Ferizović. On je pokazao odštampan džepni listić, s imenima svih onih koji su ušli u Općinski odbor. “Ovaj sam listić dobio jučer. Kružio je Facebookom i tokom izbora sam pratio šta se događa. Znači, svi kandidati s ovog listića su dobili glasove, uvjerljivo više nego ostali. Meni je jasno da je riječ o šteli”, kazao je Ferizović.
Podžić ga je pitao odakle mu listić, ali Ferizović nije otkrio kako je došao do njega, rekavši da mu je dao prijatelj od kojeg je traženo da glasa za naznačena imena. Listić je očito odštampan prije izbora, jer za takvo nešto u toku izbora nije bilo mogućnosti. Već tad su neki vratili članske karte DF-a, dok su oni koji su ušli u Općinski odbor podržali Podžića i aplaudirali. Pojedini članovi koji su tad ušli u OO DF Tuzla, a koji je kasnije raspušten, rekli su za Novo vrijeme da je istina da su oni otvoreno lobirali za sebe da uđu u OO, ali smatraju da “to nije protuzakonito”.
U Mostaru raspušteni jer nisu radili
Predsjedništvo DF raspustilo je Gradski odbor stranke u Mostaru. Zvanično, “zbog neaktivnosti dosadašnjeg rukovodstva na provođenju dogovorenih i planiranih aktivnosti”. Upitana Ružica Burić, članica Predsjedništva DF-a, kazala je da je “od devet sjednica gradske organizacije, dnevni red bio u potpunosti isti za svih devet sjednica”. Međutim, Enver Mičijević, koji je bio na čelu GO DF Mostar, smatra da nije istina da su bili neaktivni. Usljed ovakvih dešavanja razriješeni članovi OO DF Tuzla i GO DF Mostar smatraju da je znatno smanjen broj članova i simpatizera DF-a.