Vijesti
Sport
John Abbott
Postoje dokazi o namještanju utakmica i na Balkanu
11.09.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Postoje dokazi o namještanju utakmica i na Balkanu
Prvi čovjek zajedničke akcije Interpola i Međunarodne nogometne federacije (FIFA) za borbu protiv kriminala John Abbott otkrio je kako se utakmice namještaju u gotovo 80 zemalja, dodavši kako postoje dokazi o radu kriminalnih grupa u Kini, Rusiji, SAD, Italiji i na Balkanu.
"Imamo dokaze da organizirane kriminalne grupe u Kini, Rusiji, SAD, Italiji i na Balkanu zarađuju značajne količine novca namještajući utakmice. Mnogi sportovi su pogođeni namještanjem, ali nogomet najviše, potom slijedi kriket," rekao Abott na Soccerex Global konvenciji održanoj u Manchesteru.
Otkrio je podatak kako je u posljednje tri godine između 60 i 80 zemalja prijavilo navode o dogovorenim utakmicama.
"Radi se o globalnom problemu. Samo namještanje nije nova pojava. Imali smo dogovoren susret između Liverpoola i Manchester Uniteda početkom 20. stoljeća, ali je sada veliki problem što su se umješali pravi kriminalci," poručio je Abbott.
Rješenje vodi u strožim zakonima, ali ne i u jedinstvenom zakonu koji bi vrijedio za sve zemlje.
"Trebalo bi pooštriti zakone. Međutim, ne vjerujem da ćemo imati jedinstven zakon koji bi vrijedio u svim zemljama. Države bi trebale bolje surađivati kako bi se riješio ovaj problem," zaključio je Abbott.
Na konvenciji je gostovao i Emanuel Medeiros, bivši izvršni direktor Udruženja evropskih nogometnih liga (EPFL), koji sada vodi Međunarodni centar za sigurnost u sportu, otkrivši kako u Evropi postoji barem jedan profesionalni nogometni klub koji vodi mafija.
"Ne mogu vam otkriti o kojoj se ligi i o kojem se klubu," kazao je Medeiros dodavši kako to i nije neka novost.
Medeiros je naglasio kako je cjelokupnom sportu potrebno buđenje jer se 'rak širi'.
"Moramo se probuditi dok ne bude kasno. Potrebna nam je bolja regulativa, rigorozne kazne, ali i bolje edukacija," kazao je Medeiros dodavši kako su 'mete' kladioničara sve mlađi i mlađi nogometaši.
"Otkrili smo čak pokušaj namještanja rezultata U-16 reprezentacija."