Vijesti
Politika
Lagumdžija-Kopač
Sve relevantne institucije se trebaju uključiti kako bi se spriječile sankcije Energetske zajednice prema BiH
12.09.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Sve relevantne institucije se trebaju uključiti kako bi se spriječile sankcije Energetske zajednice prema BiH
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Sarajevu s direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačem, na njegov zahtjev, pred predstojeći sastanak Ministarskog vijeća Energetske zajednice, 22. septembra u Kijevu, a za koji je Sekretarijat Energetske zajednice predložio usvajanje Odluke Ministarskog vijeća protiv Bosne i Hercegovine zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.
U razgovoru je direktor Kopač istaknuo da Bosna i Hercegovina nije implementirala EU direktive iz domena gasne energetike, a kao ključni razlog mogućeg usvajanja Odluke je izostanak napretka BiH kada je usvajanje Zakona o gasu na nivou Bosne i Hercegovine u pitanju.
U skladu s trenutnom situacijom, Sekretarijat je između ostalog predložio i da Evropska unija, u skladu sa članom 6. Ugovora, poduzme odgovarajuće mjere za suspendovanje finansijske pomoći koja je dodijeljena Bosni i Hercegovini u sektorima koje pokriva Ugovor o Energetskoj zajednici.
Lagumdžija je ocijenio da je situacija veoma ozbiljna te da je sasvim jasno da bi posljedice po Bosnu i Hercegovinu, ukoliko bi predložena odluka bila usvojena, bile veoma teške i dugotrajne te uvedene u veoma teškom trenutku s obzirom da se zemlja oporavlja i od posljedica katastrofalnih poplava.
Zatražio je od direktora Kopača da se Sekretarijat Energetske zajednice aktivno uključi i pomogne u pripremi Nacrta zakona na državnom nivou. U tom je kontekstu Lagumdžija predložio zaključivanje općeg sporazuma između nadležnih državnih i entitetskih ministarstava s jedne i Sekretarijata Energetske zajednice s druge strane kojim bi bili obuhvaćeni svi ključni zahtjevi EU i Energetske zajednice prema BiH, odnosno da će Vijeće ministara BiH u narednim mjescima predložiti Parlamentu BiH nacrt zakona o prirodnom gasu na usvajanje, da će se imenovati osoba za komunikaciju sa Sekretarijatom energetske zajednice po pitanju zakona o gasu, te da će se raditi na harmonizaciji entiteskih zakona sa državnim zakonom o gasu.
Direktor Kopač se saglasio s Lagumdžijom i dodao da će Sekretarijat Energetske zajednice pružiti podršku i pomoć Bosni i Hercegovini u izradi nacrta državnog Zakona o gasu u skladu sa Trećim energetskim paketom.
Sagovornici su se saglasili da bi uvođenje sankcija moglo imati i posljedice i na druge velike projekte koji se planiraju realizirati u našoj zemlji i regionu.
Lagumdžija je pozvao sve relevantne institucije u BiH da se što prije uključe u rješavanje novonastalih problema i zajedničko djelovanje kako bi se spriječilo uvođenje sankcija našoj zemlji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.