Vijesti
Politika
Magazinović se susreo s kongresmenom Pittengerom
18.09.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Magazinović se susreo s kongresmenom Pittengerom
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Saša Magazinović susreo se tokom prvog dana Parlamentarnog obavještajno sigurnosnog foruma koji se održava u Kongresu SAD u Washingtonu, s kongresmenom Robertom Pittengerom, predsjednikom Udarne grupe američkog Kongresa za borbu protiv terorizma i nekonvencionalnog ratovanja.
Pittinger je istakao da je jako važno da predstavnik najvišeg zakonodavnog tijela BiH učestvuje na forumu, imajući u vidu veoma složena globalna kretanja u oblasti sigurnosti i borbe protiv terorizma.
Magazinović je informisao kongresmena Pittengera o zakonodavnim aktivnostima Parlamenta BiH u pravcu suzbijanja terorizma stavivši akcenat na usvojene izmjene Krivičnog zakona, te na usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.
Magazinović je iskoristio susret s kongresmenom Pittengerom da se zahvali na svemu što su Sjedinjene Američke Države učinile i dalje čine za Bosnu i Hercegovinu te je, podsjetivši na uspješne reforme koje su u BiH provedene uz pomoć SAD-a, istakao očekivanje da će nakon izbora uslijediti snažniji angažman i pomoć SAD-a u reformama koje slijede, a prije svega ustavnim promjenama u BiH.
Učesnici Foruma danas su se susreli i s Johnom Boehnerom, predsjedavajućim Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, koji je svojim prisustvom dao potvrdu o kako se važnom skupu radi.
Inače, u radu Parlamentarnog obavještajno sigurnosnog foruma učestvuju predstavnici parlamenata Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Danske, Češke, te brojnih drugih evropskih država, dok iz regije zapadnog Balkana, pored predstavnika BiH, učestvuju i predsjednici parlamenata Hrvatske i Crne Gore, Josip Leko i Ranko Krivokapić.
Forum nastavlja s radom, a učesnici će imati priliku za brojne susrete i razgovore s kongresmenima i senatorima, predstavnicima Bijele kuće, američke Vlade, kao i s predstavnicima Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) i Nacionalne obavještajne službe (NI), saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.