Vijesti
Politika
Da li je FTV televizija SDA ili građana?
30.09.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Da li je FTV televizija SDA ili građana?
Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) - Sefer Halilović vjerovatno neće učestvovati u emisijama Federalne televizije (FTV) jer smatra da se ta medijska kuća ponaša neprofesionalno i pristrasno prema određenim političkim subjektima.

'Da li je FTV televizija Stranke demokratske akcije ili građana Federacije BiH', naslov je u današnjem saopćenju BPS-a.

'Iako Federalana TV potpada pod javni medijski servis svih građana Federacije BiH, iako finansiranje ove državne televizijske kuće ide direktno preko budžeta, iako je TV pretplata obaveza građana Federacije BiH, ništa od navedenog izgleda ne obavezuje ovu televizijsku kuću da se ponaša krajnje neprofesionalno, pristrasno i bahato prema većini političkih subjekata u Federaciji BiH.

BPS-Sefer Halilović je prije nekoliko godina javno upozorio kako se Federalna TV iz javnog pretvorila u potpuni stranački servis SDP-a, što će se kroz nekoliko godina utjelotvoriti i postati preočigledno. Tada je, kao i danas, Federalna TV kršila svaki postulat profesionalnosti i prava građana Federacije BiH da čuju one ljude za koje su glasali ili to žele učiniti. Danas se Federalna TV nalazi u istoj situaciji samo je njen novi politički baby siter stranka SDA za čiji račun Federalna TV bojkotuje mnoga saopštenja za javnost, izjveštaje s predizbornih skupova i stavove političkih oponenata i protivkandidata stranke SDA, dok 'žrijebanja' na Federalnoj TV su naštimanija od utakmica Premijer lige BiH', citat je iz ovog saopćenja BPS-a.

BPS-Sefer Halilović dodaje da je javni medijski servis Federacije BiH odavno postao prilično neprofesionalan sistem, nefunkcionalan, štetan u ekonomskom i medijskom smislu te lišen etičnosti "koja je vodećim ljudima ove TV kuće isčezla iz redovne prakse".

Po mišljenju ove stranke, najnoviji primjer je namještanje sastava kandidata u debatama kandidata za Predsjedništvo BiH, prilikom čega se Federalna TV ponaša kao "online SDA televizija".