Vijesti
Politika
Obostrani (trgovački) interes
Okrnjena Stranka za BiH slamku spasa traži u DF-Željko Komšić, a Komšić slamku spasa za Suljagića!?
02.10.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Okrnjena Stranka za BiH slamku spasa traži u DF-Željko Komšić, a Komšić slamku spasa za Suljagića!?
Nakon definitivnog i konačnog povlačenja Harisa Silajdžića, osnivača i predsjednika SBiH, iz politike, SBiH je počela nepovratno da se rasipa. Lokalni šerifi Stranke za BiH koje su toliko godina živjeli u sjeni velikog vođe, počeli su da komadaju stranku kako bi se napokon dokopali djelića slave i vlasti, obično nekog lokalnog karaktera.
Nakon poražavajućih rezultata na posljednjim izborima ovu stranku više niko ne vidi kao stranku koja bi mogla ostvariti iole zapažen rezultat. Čak naprotiv, mogu se čuti mišljenja da su ovo zadnji izbori na kojima će SBiH sudjelovati.
Vijest koja je nagovijestila neminovni raspad i eventualno gašenje stranke došla je iz SDA. U srijedu, 1. oktobra SDA je održala konferenciju za medije na kojoj će Denis Zvizdić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo i bivši predsjednici općinskih vijeća Stranke za BiH pojasniti razloge zbog kojih je kompletno članstvo i čelnici sarajevskih ogranaka S BiH: Vogošće, Novog Grada, Starog Grada, Ilidže i Ilijaša pristupilo SDA.
Predsjednik Stranke za BiH, Amir Jerlagić demantirao je navode SDA. On je za Slobodnu Bosnu priznao da je nekoliko pojedinaca iz SBiH prešlo u redove SDA, ali nijedan općinski odbor SBiH nije pristupio SDA. Jerlagić je istovremeno za Slobodnu Bosnu najavio jučerašnji sastanak s liderom DF-a, Željkom Komšićem, a potom je održana i konferencija za medije na kojoj su predsjednici dvije stranke objaviti zajedničke političke ciljeve i suradnju u razdoblju prije i nakon izbora.
Ipak je na konferenciji za medijie koju je organizovala KO SDA bilo jasno da su članovi SBiH iz pomenutih sarajevskih ogranaka napustili SBiH i prešli u SDA, te na taj način demantovali smušenog Jerlagića. Doveden u bezizlaznu situaciju Jerlagić spas pokušava pronaći u zagrljaju sa DF-Željko Komšić. Ukoliko se Komšić smiluje utopljeniku i pruži ruku spasa, to bi značilo da bi se koalicija dogovorena u Širokom Brijegu između SBB, HDZBiH i DF-a proširila za još jednog člana – posrnulu Stranku za BiH.
Davanje podrške DF-a stranci koja propada sigurno nije iz dobročinstva, već su Komšić i društvo u tome vidjeli neku šansu za sebe i svoje ciljeve. Jasno nam je da rejting DF-a iz dana u dan opada, jer da nije tako "neovisne" organizacije tipa NDI i drugih bi nas i dalje svakodnevno zasipale rezultatima istraživanja koja pokazuju vodstvo DF-a. Ali nas iznenađuje da je podrška građana ovoj stranci i njenim kandidatima, posebno kandidatu za člana Predsjedništva BiH Emiru Suljagiću toliko opala da su se morali uhvatiti i za podršku makar malobrojnih birača Stranke za BiH koja nema svog kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.
S obzirom da popularnost kako DF-a, a posebno SBB-a i HDZBIH, iz dana u dan opada kako se kampanja bliži kraju pitanje je koliko brod koji tone može spasiti mali brod koji je skoro pa 100% pod vodom.