Vijesti
Politika
Radončićevi članovi SBB-a u biračkim odborima u ime SDS-a!?
03.10.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Radončićevi članovi SBB-a u biračkim odborima u ime SDS-a!?
Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća (OV) općine Stari Grad Sarajevo jedna od tačaka razmatranog dnevnog reda bila je i informacija o provođenju izbora koji je prezentovala Općinska izborna komisija (OIK).

Nakon uvodnog izlaganja članova OIK-a predsjedavajući OV Vedran Dodik je postavio pitanje kako je moguće da članovi SBB-a koji su članovi komisija Općinskog vijeća ispred te stranke, su u isto vrijeme budu članovi biračkih odbora ispred Srpske demokratske stranke (SDS) i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH)!?

Radončićeva članica imenova u birački odbor ispred SDS-a?

Nakon toga predsjedavajući Dodik je jednu od prisutnih osoba koja je član SBB-a a u biračkom odboru ispred Posavske stranke upitao da li je ona članica Posavske stranke, nakon čega je ona negirala da je član Posavske stranke, već da je član SBB. Inače u općini Stari Grad Sarajevo načelnik općine Ibrahim Hadžibajrić je član SBB, a što je postao nakon što je prvi mandat odradio kao član SDA. Inače poznat je kao bivši direktor muzeja Alija Izetbegović na Vratniku.

Također je utvrđeno da je izvjesna Elma Karadža koja je članica jedne od komisija Općinskog vijeća ispred SBB-a imenovana u birački odbor kao članica SDS-a!?

Hadžibajrićevog protokolaša odstranila policija

Nakon priznanja o lažnom predstavljanju od strane članice SBB-a, šef protokola načelnika Ibrahima Hadžibajrića je napravio haos i skandal na sjednici Općinskog vijeća i počeo da viče, vrijeđa i psuje predsjedavajućem Vedrana Dodika samo zato što je otvorio diskusiju o tome kako se članovi SBB-a lažno predstavljeni u biračkim odborima. Predsjedavajući OV Dodik je nakon toga zatražio policijsku zaštitu i intervenciju policije da se šef protokola načelnika Hadžibajrića ukloni sa sjednice OV.

Azra Softić, predsjednica kluba SDA postavila je pitanje predstavniku OIK-a Stari Grad da li je moguće da neko u 19:30h na izborni dan proglasi pobjedu prije zvaničnih rezultata, kako bi uveo pometnju i zabunu kod građana nakon što se proglase zvanični rezultati?!

Predstavnik OIK-a je odgovorio kako to nije moguće jer jedine zvanične rezultate može objaviti Centralna izborna komisija, i da nije moguće fizički prije 22h saznati prve preiminarne rezultate.

Zanimljivo je da SBB ovih dana optužuje druge partije da planiraju izborne prevare, dok oni sami tjeraju svoje članstvo da se predstavljaju kao članovi SDS-a, Posavske stranke ili HDZ BiH kako bi imenovali svoje podobne članove biračkih odbora.

Pobjeda Radončića ili"pobuna" građana, sve drugo je izborna prevara!

Naslučujući izborni poraz SBB-a i svoj lični u utrci za Predsjedništvo BiH Fahrudin Radončić, presjednik i utemeljitelj „privatne stranke“ SBB-a poručio je sinoć sa skupa u općini Novi Grad u Sarajevu da se „velikim Bogom kunemo da robovi izbornih krađa više biti nećemo“, misleći valjda na članove SBB-a, a možda i najavljujući opet haos na ulicama kao pokušaj prikrivanja već izvjesnog izbornog kraha i stranke i sebe lično kao kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Radončić je sinoć indikativno je i najavio reprizu događaja iz februara ove godine, u slučaju izborne krađe, koja će se prema njemu desiti očito u svim drugim slučajevima osim u slučaju ako on pobijedi. Sinoć je poručio "da niko nema pravo da izbornim prevarama zaustavi promjene koje građani žele i svako ko se bude bavio time, mora računati na mnogo veću masovnu pobunu naroda nego što se to nedavno dogodilo. Jednostavno, narod neće dozvoliti da opet bude prevaren".

Sada je na potezu OIK Stari Grad Sarajevo i Centralna izborna komisija radi utvrđivanja činjeničnog stanja u biračkim odborima na području općine Stari Grad Sarajevo i onemogućavanja već otkrivenih potencijalnih zloupotreba u režiji SBB i SDS-a.