Vijesti
Politika
Milorad Dodik
SNSD ostaje na vlasti i u RS i na nivou države
26.10.2014. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
SNSD ostaje na vlasti i u RS i na nivou države
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je sinoć za TV1 da se prilikom izbora mandatara za sastav buduće vlade Republike Srpske mora voditi računa da to bude osoba koja može da nosi teret te funkcije narednih godina.
Govoreći o formiranju vlasti nakon opštih izbora, Dodik je naveo da među koalicionim partnerima SNSD-om, DNS-om i SP-om još nije bilo riječi o budućem mandataru i da SNSD ne bježi da to bude kandidat DNS-a, ali da ima i svoje članove kao rješenje za tu funkciju.
On smatra da ne bi trebalo da bude problema u formiranju novog saziva Savjeta ministara BiH i da to ne bi trebalo da traje dugo, podsjetivši da je osnovi problem zastoja u ranijem periodu bila pozicija Hrvata.
"Intervecionizam međunarodne zajednice, OHR-a i visokog predstavnika Valentina Incka, koji su stvorili karikaturu od vlasti u Federaciji BiH dovela je do zastoja u formiranju Savjeta ministara BiH", rekao je Dodik za TV1.
Dodik ističe da je suština da jedni drugima ne biraju članove, nego da se dogovori koncept ko učestvuje u Savjetu ministara BiH.
"Nesumnjivo je da Bošnjak treba da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH u ovom mandatu i o tome postoji konsenzus", istakao je Dodik.
On je uvjeren da će SNSD biti dio buduće strukture vlasti na nivou BiH, odnosno da su SNSD i HDZ nezaobilazni faktor u formiranju Savjeta ministara BiH.
"U dugoročnom smo političkom partnerstvu sa HDZ-om BiH i polovinom iduće sedmice imaćemo sastanak na kojem ćemo da formalizujemo tu saradnju i u narednom periodu", najavio je Dodik.
Prema njegovim riječima, blok SNSD-a i HDZ-a BiH čekaće rasplet situacije u bošnjačkom političkom tijelu i prihvatiti one koji imaju većinu.
"Biće veoma kompleksno formirati vlast u FBiH i to će predodretiti partnere i sastav vlasti na nivou Savjeta ministara BiH", rekao je Dodik i dodao da će pokušati naći povezanost vlasti na različitim nivoima od kantona do nivoa BiH.
On nije odbacio mogućnost učešća predstavnika SNSD-a u Vladi FBiH po principu pariteta da neko od predstavnika SDA ili HDZ-a BiH bude ministar u Vladi Republike Srpske, a predstavnik SNSD-a u Vladi FBiH.
"To smo ranije radili sa HDZ-om i na to smo spremni i sada", rekao je Dodik.