Vijesti
Žuta štampa
Bh. pjevač s adresom u Njemačkoj
Seid Memić Vajta: Pošteno sam zaradio svojih 326 KM penzije
30.10.2014. 12:00
Izvor: avaz.ba
Seid Memić Vajta: Pošteno sam zaradio svojih 326 KM penzije
Jedan od najpoznatijih Travničana Seid Memić Vajta iz svog doma u Hamburgu otputovat će naredne sedmice u Suboticu, gdje će biti upriličena "Kornelije Kovač - Večer nostalgije". Zajedno s Biserom Veletanlić, Dejanom Cukićem, Dadom Topićem, Aleksandrom Kovač, Ivanom Bosiljčićem te Mirnom Radulović izvest će pjesme iz osebujnog Kovačevog muzičkog opusa.
200 pjesama
Vajta ne nastupa često na ovim prostorima, a za udoban život dovoljno mu je, tvrdi, tek dvadesetak izlazaka pred publiku u godini.
- Bavim se muzikom, ali nisam hiperaktivan. Nakon Subotice, 25. i 29. novembra sam u Istri. Dvadesetak nastupa i to mi je dosta, od toga živim normalno. Može se fino zaraditi, ali ne zaboravite da sam „kuću gradio" četrdeset godina i to na dobrim temeljima i s dobrim neimarima. Radio sam s fantastičnim kompozitorima, producentima i muzičarima. Svirao s velikim orkestrima i malim bendovima. Snimio sam više od 200 pjesama i pobijedio na svim festivalima u bivšoj Jugoslaviji osim na Ilidžanskom festivalu - govori Vajta.
Kakvo nam je uređenje države tako nam je i društvo i kultura, nastavlja pjevač.
- Od rata naovamo smo u ćorsokak. Sve ima svoj odraz na kulturu, to znaju i ptice na grani. Zato sam odustao od intenzivnijeg rada, jer nema smisla. Mi imamo nekoliko izvođača, koji su izborili neki status i egzistenciju, a i stvoren je taj jedan pravac muzike, koji ne znam kako bih nazvao, ali živi samo kod nas, na prostoru takozvane regije - govori Vajta.
U Njemačkoj, koja je postala njegova adresa početkom devedesetih, sve je drugačije. Tamo, kaže, iskusni umjetnici egzistiraju i rade uz brojne olakšice, dok mladi dolaze s novim idejama koje prolaze do publike.
Slobodni umjetnik
- Njemačka k'o Njemačka, sve uređeno i sređeno. Tamo ništa nije umrlo i sve živi. A kod nas? To je posao za sociologe, a ni sociolozi, kao ni mnoga druga zanimanja, kod nas se ne pikaju - dodaje ovaj Travničanin.
Tvrdi da se nikada nije odvojio od svojih Bosanaca i Hercegovaca.
- Živim prizemno, znam kako moj komšiluk živi, tako da nemam ni volje raditi koncerte u BiH. Ne bih se dobro osjećao kada bih naplatio nekome 10 KM za kartu. Kad krenem na pijacu, vidim kakva je situacija. Ne osjećam se dobro kada sam okružen sirotinjom... I onda, kakva karijera. Imam je i ko će me stići, a i šta će mi. Penziju sam zaradio u BiH, kao slobodni umjetnik uplaćivao sam socijalno i penziono i 8. marta idem u penziju. Moja penzija iznosit će 326 KM, super - ističe Vajta.
5 muzičara 500 maraka
- Moram reći i da su sarajevski muzičari veoma skupi. Njihova proba košta 100 KM. Ma, hajde! Pet muzičara 500 maraka, bolje je da ih ne vidim. To su nerealne stvari, ima ih malo i drže monopol - tvrdi Vajta.
Angažirana muzika
Zajedno s Narcisom Vučinom, Irhanom Šehovićem i Denisom Efendićem Vajta radi na novim pjesmama koje će uskoro biti i objavljene.
- To je angažirana muzika, sviramo o današnjici onakvoj kakva je, bez ljubavi. Imam ekipu koju ja nazivam „Strip Art Orcestra" - poručuje pjevač.