Vijesti
Politika
Nadam se da će vlast u BiH biti vrlo brzo formirana
31.10.2014. 12:00
Izvor: Moje vIjesti
Nadam se da će vlast u BiH biti vrlo brzo formirana
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je jutros za televiziju N1 da se iskreno nada da će vlast vrlo brzo biti formirana, da će biti složena po vertikali i da će sva izvršna vlast imati parlamentarnu, odnosno skupštinsku većinu.

" Mi smo imali u zadnjem dijelu mandata jedan apsurd, da imamo parlamentarnu većinu, a da ono što Vijeće ministara BiH konsenzusom jednoglasno donosi vezano za zakone ne prolazi u parlamentu. To je najgora situacija i onda jednostavno dođemo do situacije da smo u ovoj zadnjoj godini vjerojatno po efikasnosti daleko iza onoga što je bila obveza i Vijeća ministara BiH i parlamenta" - kazao je Bevanda.

Nada se da se to više neće ponavljati.

Bevanda je kazao da prisutvuje određenim pregovorima stranaka pobjednica.

"U izaslanstvu HDZ-a BiH sam i učestvujem u tome. Ono čemu sam do sada prisustvovao me ohabruje, jer svi znaju da smo u zaostatku, da trebamo opravdati rezultate koje smo postigli na izborima, a prioriteti su potpuno isti kod svih stranaka" - kazao je Bevadna.

Dodao je da se nada da će naredni period biti obilježen iskrenim opredjeljenjem da „realiziramo ono što je bilo i proklamirano u izbornoj kampanji i da će sitni interesi i sitna prepucavanja biti iza nas, da ćemo raditi sve za dobrobit svih građana BiH“.

Kada je riječ o evropskom putu BiH, Bevanda je podsjetio da su ostale dvije stvari.

"To je implementacija presude suda u Strazburu u predmetu „Sejdić-Finci“ i mislim da će to vrlo brzo politički biti dogovoreno i riješeno" - kazao je Bevanda.

Drugo je mehanizam koordinacije „koji sve više dolazi u žižu“.

" To je tehnički sve završeno i treba samo dobra volja onoga ko bude činio vladu Federacije BiH da se ona usvoji, budući da je Republika Srpska usvojila koordinacijski mehanizam, da u Vijeću ministara BiH nije bilo sporova vezano za to" - rekao je Bevanda.

Nada se da će i vlasti Federacije shvatiti da moraju poštovati Ustav sve dok se Ustav ne promijeni i da će nova kompozicija Vlade Federacije BiH jednostavno osigurati da se ovaj mehanizam usvoji da bismo imali mehanizam koji će omogućiti da BiH govori jednim glasom i da bude relevantan partner i Briselu i svim međunarodnim institucijama i faktorima.

A na drugoj strani, dodao je, da se više neće „vršiti nasilje nad ustavnim poretkom i da će se poštovati odluke Ustavnog suda, ustavna arhitektura onakva kakva je sada“.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kazao je da ne zna da li ostaje u politici.

"Osvojio sam zastupnički mandat, a sasvim normalno taj mandat sam dobio na listi moje stranke HDZBiH. Nisam apsolutno opterećen svojom pozicijom. Ako ostanem onda ću raditi časno ono što se dogovorimo, a ako ne, sasvim normalno radit ću opet u sferi realnog biznisa. Tamo se jako dobro osjećam" - kazao je Bevanda za televiziju N1.