Vijesti
Žuta štampa
Mehmed Agović
BiH je ratne '93. učestvovala na Evroviziji, a sada nekog molimo da ide!
02.11.2014. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
BiH je ratne '93. učestvovala na Evroviziji, a sada nekog molimo da ide!
Eurosong je sastavni dio programa odnosno projekat koji Javni servis mora imati planiran unaprijed godinu dana kao finansijski izdatak, a pošto je nacionalni Javni servis član Međunarodne asocijacije radio-difuznih organizacija onda je i logično da učestvujemo na Evroviziji, kazao je Mehmed Agović, bivši generalni direktor BHRT-a za bh. novinsku agenciju Patria.
S obzirom da se kraj trakavici oko učešća BiH na Evroviziji 2015. godine još uvijek ne nazire, Agović smatra da će u konačnici ostati da se „neko zamoli da ode na Evroviziju“.
- Mi smo ratne 1993. godine organizirali odlazak našeg predstavnika na Evroviziju. Izuzetno je bilo važno da se BiH pojavi tada kao subjekt u ratnom vremenu koji je prisutan u međunarodnoj javnosti. U ovom slučaju, Javni servis nije planirao projekat Eurosonga i sada se u zadnji momenat traži da neko to isfinansira – navodi Agović.
On smatra da projekat Eurosonga mora da podstiče muzičko stvaralaštvo u državi, mora se obezbijediti lepeza muzičkog ili zabavnog programa Javnog servisa i programskih projekata tokom godine.
- Treba se što više ljudi uključiti u koncipiranje tog projekta. To je pitanje osmišljavanja programske koncepcije Javnog servisa. Ostaje objektivno pitanje može li se to finansirati, ali po mom mišljenju taj projekat mora biti ukalkulisan u programske zadatke Javnog servisa i mora se naći način da se podrži kao projekat – ističe Agović.
Bivši direktor BHRT-a mišljenja je da je organizacija oko ovog projekta loša i da ne treba ići na megalomanske projekte koji puno koštaju.
- Javnis servis mora osigurati novac za takve projekte, zbog toga i postoji, kao i RTV taksa. A opet stalno je problem da novca nema. Ovom projektu je trebalo prići vrlo ozbiljno. Treba napraviti restruktuiranje programskih potreba Javnog servis i programskih obaveza i podrediti tome djelovanje Javnog servisa – navodi Agović.
Podsjećamo, pojedini mediji su objavili da će predstavnik 2015. godine biti Hajrudin Varešanović. A samo nekoliko dana poslije, BHRT još uvijek ne zna da li ćemo uopće učestvovati. Krajnji rok za odluku je 14. novembar.
Inače, BiH na Evroviziji je posljednji put učestvovala 2012. godine.