Vijesti
Politika
Prva sjednica novog saziva Narodne skupštine RS
24.11.2014. 13:00
Izvor: Moje Vijesti
Prva sjednica novog saziva Narodne skupštine RS
Prva sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) novog, devetog saziva bit će održana danas u Banjoj Luci.

Do izbora novog skupštinskog rukovodstva sjednicu će voditi najstariji poslanik, odnosno Ilija Stevančević iz koalicije SDS - PUP - SRS, dok će mu u tome, uz generalnog sekretara aktulenog saziva Ranka Karapetrovića, pomagati troje najmlađih poslanika - Marko Vidaković (SNSD), Davor Šešić (SDS-PUP-SRS) i Neda Petrić (DNS - SRS RS - NS).

Poslanici će izabrati članove komisije za izbor i imenovanja, koja treba da verifikuje poslaničke mandate, nakon čega će parlamentarci, kao i novoizabrani predsjednik i potpredsjednici RS-a Milorad Dodik, Ramiz Salkić i Josip Jerković položili zakletvu.

Potom će se pristupiti izboru predsjednika Narodne skupštine, kao i donošenju odluke o broju potpredsjednika parlamenta i njihovom izboru.

Zasad je poznato ime samo kandidata DNS-a Nedeljka Čubrilovića za novog predsjednika entitetskog parlamenta, dok je Koalicija "Domovina“ za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda predložila Senada Bratića (SDA).

Oba politička bloka, onaj oko SNSD-a, kao i blok oko Saveza za promjene očekuju da će imati skupštinsku većinu.

Parlament RS broji 83 poslanička mjesta, a najmanje 42 poslanička glasa neophodna su za većinu u zakonodavnom domu RS.

Na prvoj sjednici parlamenta novog saziva će biti pokrenute i incijative za izbor delegata iz RS-a za Dom naroda parlamenta BiH i delegata u Vijeće naroda RS-a.