Vijesti
Politika
Puklo partnerstvo u Skupštini SBK
DF neće sa SDA i HDZ-om, žele sa SBB-om i SDP-om
27.11.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
DF neće sa SDA i HDZ-om, žele sa SBB-om i SDP-om
Najavljivano partnerstvo između HDZ-a BiH, SDA i Demokratske fronte na svim nivoima vlasti, sudeći prema današnjem toku prvog dijela konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskog kantona, u tom kantonu, praktično, ne važi.
SDA i HDZ BiH i dalje su na istom kolosijeku, dok je DF partnere pronašao u SDP-u i SBB-u. Ranije najavljivano postojanje dvotrećinske većine samo je iluzija, prenosi Federalna televizija.
Kako DF ranije nije uspjela od SDA dobiti pristanak za imenovanje svoga kandidata u rukovodstvo Skupštine, zajedničkim nastupom DF-a, SDP-a i SBB-a formirali su Klub Bošnjaka, imenovali predsjednika i, naravno, predložili svoga kandidata - Edina Mašića.
Tokom glasanja podržao ih je i HDZ 1990, ali bezuspješno. SDA i HDZ BiH imali su više ruku.
"Očito je da će trebati još malo političkog usaglašavanja", smatra Josip Kvasina, predsjedavajući Skupštine SBK-a.
U SDA i HDZ-u BiH, kažu, ne odustaju od Sporazuma potpisanog na državnom nivou, što su pokazali i tokom današnje sjednice.
"Problem je u DF-u. Moramo biti iskreni do kraja, imamo dogovor na nivou države, danas se pokazalo da on ovdje funkcioniše između dva partnera - SDA i HDZ-a BiH. DF je, očito, istupio", kazao je Asim Mekić, predsjednik KO SDA SBK-a.
U DF-u kažu da je ovo najbolji primjer kako bi u naredne četiri godine oni bili samo moneta za potkusurivanje.
"Ovdje je najdirektnije pokazano da ne postoji volja da DF bude tu, izuzev, možda, one tri ruke koje su im potrebne da formiraju Vladu", izjavio je Ilhan Bušatlić, zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH.
Konstituirajuća sjednica Skupštine bit će nastavljena nakon izjašnjenja CIK-a BIH o kandidatima za izaslanike Doma naroda Parlamenta FBiH.
Podsjećamo, biraju se tri Hrvata, te po jedan Srbin i Bošnjak. No, zanimljiviji od toga bit će nastavak pregovora o dvotrećinskoj parlamentarnoj većini, neophodnoj za formiranje Vlade SBK-a. Kako sada stvari stoje, sve su opcije otvorene.