Vijesti
Politika
Miro Lazović
Ideja integracije bh. društva i države treba da bude primarna!
01.12.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Ideja integracije bh. društva i države treba da bude primarna!
Predsjednik Unije socijaldemokrata (USD) Miro Lazović je u razgovoru za Agenciju FENA, govoreći o ujedinjenju sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) BiH, kazao da su njega lično vodili razlozi potrebe okrupnjavanja socijaldemortske ideje.
"Mislim da se nakon dužeg vremena, a pogovoto nakon ovih općih izbora, pokazalo da se socijaldemokratska ideja, socijaldemokratska opcija mora ujediniti, mora se okrupniti zbog većih ciljeva koji stoje pred tom političkom opcijom, a to je cilj integracije bh. društva i integracije bh. države", kazao je Lazović.
U tom kontekstu, dodao je on, potpuno je jasno da socijaldemokratska opcija ovako fragmentirana, razjedinjena „postaje lak plijen za one političke snage koje imaju i podršku nekih evropskih stranaka i koje sad predstavljaju taj narodnjački blok“.
"Mislim da socijaldemokratska opcija je najpotrebnija bh. društvu i bh. čovjeku, a jedna jaka, okrupnjena, stabilna socijaldemokratska opcija može pokrenuti mnoge pozitivne procese i može biti matrica okupljanja i drugih političkih stranaka slične provenijencije. Tako da ovo što su članovi Glavnog odbora SDP-a i članovi Glavnog odbora Unije socijaldemokrata pokazali, pokazuje visoku svijest članstva i potrebu da se ujedinjuju slične političke opcije", kazao je Lazović.
Po njegovim riječima, Unija socijaldemokrata i SDP BiH i programski pa gotovo i statutarno se ne razlikuju „tako da je došlo vrijeme da se prevaziđu neke slabosti koje su bile u proteklom periodu i da zajedničkim snagama pokušamo ponuditi jednu zdravu socijaldemokratsku alternativu koja bi mogla biti efikasna brana svim vrstama podjela u BiH“.
Na pitanje da li su razmišljali o još nekim političkim strankama koje bi se mogle priključiti, Lazović je odgovorio: „Iz redova DF-a, od njihovih čelnika, mogli smo javno čuti da su oni spremni na ujedinjenje, odnosno da su oni spremni na saradnju i sa Socijaldemokratskom partijom“.
"Smatram da će te ideje biti, da tako kažem, ubrzane u smislu njihove realizacije nakon Kongresa SDP-a BiH 6. decembra. Očekujem, ne samo da će čelnici DF-a, već i još možda nekih drugih stranaka pokazati spremnost na saradnju", kazao je Lazović.
Dodao je da ne mora u početku doći do klasičnog ujedinjavanja, „ali do nekog političkog zbližavanja, saradnje, zajedničkog nastupa na lokalnim izborima svakako da je potrebno doći“.
"Ukoliko se ovaj proces ujedinjenja SDP-a BiH i Unije socijaldemokrata realizira na jedan efikasan i brz način pokrenut ćemo te procese, razgovore jer smatramo da je potrebno stvarati taj jedan jaki socijaldemokratski, odnosno građanski blok u BiH", kazao je Lazović.
On ističe da sve stranke koje pokazuju spremnost na stabilizaciji bh. društva, na njegovu integraciju, stranke koje pokazuju socijalnu osjetljivost, stranke koje pokazuju patriotizam, spremnost da se u BiH gradi jedna stabilna i funkcionalna demokratska država su poželjne u tom bloku.
"Dakle, ne moramo imati identične i političke programe i ideološke prefikse u nazivu stranaka, ali jedna generalna ideja, to je ideja integracije bh. društva i države treba da bude primarna i mislim da u tom kontekstu će nakon kongresa SDP-a, ujedinjenog SDP-a, pokrenuti se ti pozitivni procesi i prema drugim strankama", kazao je Lazović.
Glavni odbor je na prijedlog Predsjedništva Unije socijaldemokrata, apsolutnom većinom prihvatio Prijedlog sporazuma o ujedinjenju Unije socijaldemokrata sa SDP BiH.
Glavni odbor SDP-a je donio odluku da se vanrednom Kongresu uputi prijedlog o ujedinjenju Socijaldemokratske partije i Unije socijaldemokrata.