Vijesti
Žuta štampa
Predstavilo se 10 bendova
Održano finale 11. festivala pop rock grupa BiH - nove nade nove snage
01.12.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Održano finale 11. festivala pop rock grupa BiH - nove nade nove snage
Nakon kvalifikacija koje su trajale od aprila do novembra ove godine u finalu "11. festivala pop rock grupa BiH - nove nade nove snage" u prepunom amfiteatru Doma mladih se 29. novembra predstavilo deset demo bendova.
Šampionsku titulu u konkurenciji autorskih pjesama su podijelili sarajevska grupa "Dolia" i banjalučki bend "M.O.B.S.", a vicešampion su sarajevski pankeri grupa "S.P.U.K". U konkurenciji izvođenja pjesama drugih autora i izvođača šampionsku titulu su ubjedljivo osvojili najmlađi učesnici ove fešte grupa "Neki novi klinci" iz Breze, koji su ujedno ponijeli i šampionsku titulu najmlađeg učesnika sa članovima od osam do četrnaest godina, a vicešampion u ovoj kategoriji je grupa "Struja".
To veče u finalu su se predstavili demo bendovi predstavnici različitih muzičkih žanrova koji su tu imali priliku da pokažu svoje autorsko i izvođačko umijeće, a to su "Kilimanjaro", "Dolia","Essence Of Black", "Bezbelije, "Pad sistema","Struja", i "S.P.U.K." te "M.O.B.S." iz Banja Luke, "Morebit" iz Maglaja i "Neki novi klinci" iz Breze.
Publika je burno podržavala gotovo sve mlađane učesnike, a primijetilo se da su i članovi drugih bendova nesebično i drugarskim aplauzom podržavali njihove nastupe. Ova mladelačka fešta predstavnika nove sarajevske i BiH pop rock scene je ovim koncertom uspješno obilježila tri decenije u afirmisanju i stvaralaštvu mladih autora i izvođača od kojih mnogi tokom proteklih decenija bilježe blistave uspjehe diljem regije.
"Eto završilo se još jedno finale amaterske pop rock radionice u kojoj su svoje umijeće pokazale nove nade nove snage sarajevske i BiH pop rock scene. U svakom slučaju još jednom se pokazalo da se radi o izuzetno nadarenoj generaciji i da su to novodolazeće snage čije vrijeme tek dolazi. Kao što sam i uvijek govorio, a što se proteklih decenija i potvrdilo imena ovih bendova i nisu toliko važna, koliko su bitni članovi bendova i njihov talenat, koji moraju potvrditi upornošću, mnogim odricanjima i radom,radom,radom. U mnogim slučajevima tokom proteklih godina se pokazalo da je rad i vježbanje nadomjestilo i veći talenat nekih ljenivaca.
Iskreno, sam zadovoljan nastupima ovih novih nada novih snaga, a ako im se i posreći mogu se očekivati i novi junaci bh. muzičke scene. U stručnom žiriju ovaj put su bili baš učesnici nekadašnjih festivala, Jugo Emir gitarista grupe "Apokalipsa" koja je bila pobjednik "Sedmog festivala pop rock grupa BiH - nove nade nove snage" 1991 godine i to u dvije kategorije od glasova publike i kao najmlađi bend sa prosjekom članova od šesnaest godina te nešto kasnije i grupe "Knock Out", a trenutno "Letu štuke" i Mirza Salković gitarista benda "Futavci" koji su bili šampioni ovog festivala održanog 2012 godine i koji svojim novim radovima bilježe i nove uspjehe. Ovaj put tu je bila i podrška mnogih mama i tata koji su i sami bili česnici ovih festivala i eto kao što već rekoh tu se u mnogim slučajevima i muzička porodična tradicija nastavlja. Pa da je srećno", rekao je Želimir Altarac Čičak, organizator i inicijator festivala.