Vijesti
Politika
Sadik Ahmetović
'Domovina' je formirana zbog države, a ne da bi bila većina Milorada Dodika
04.12.2014. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
'Domovina' je formirana zbog države, a ne da bi bila većina Milorada Dodika
Koalicija Domovina je formirana zbog države, a ne da bi bila većina Milorada Dodika, izjavio je u intervjuu za novi broj magazina "Dani" potpredsjednik Stranke demokratske akcije i novoizabrani zastupnik ove stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH iz Republike SrpskeSadik Ahmetović.
Po njegovim riječima, došlo je, međutim, do određenih nesporazuma, obzirom da predstavnici svih stranaka nisu prisustvovali sjednici koalicije Domovina.
'Jedan dio stranaka iz koalicije Domovina je potpisao ovaj sporazum sa Savezom za promjene, tu prije svega mislim na SDA i DF. S tim u vezi postoje različiti pogledi naspram ulaska u Vladu RS-a, međutim, nijedna politička stranka u okviru Domovine nije istupila s pojedinačnim stavom kada je u pitanju koaliranje u novoj većini u Narodnoj skupštini RS-a. Naš stav bazira se na platformi i principima na kojima je Domovina nastala i platformi za pregovore u kojoj stoji da bilo ko ko predstavlja većinu u Banjoj Luci mora prestati negirati državu Bosnu i Hercegovinu, prestati negirati genocid i da mora zaustaviti diskriminaciju nesrba u RS-u. To su stavovi od kojih neće odstupiti nijedna politička stranka niti pojedinac koji na bilo koji način predstavlja koaliciju Domovina. Emir Suljagić je izašao sa stavom da koalicija Domovina neće ulaziti u vlast u RS-u i to je, otprilike, stav većine, jer ni SDA, koja ima najveći kapacitet u klubu poslanika u Narodnoj skupštini RS-a, neće svojim djelovanjem ugroziti potpisani sporazum sa DF-om, niti Savezom za promjene', kazao je Ahmetović.
On misli da će Željka Cvijanović sastaviti Vladu Republike Srpske, ali smatra da je problem Cvijanović i SNSD-a da će većina koja će izglasati tu Vladu biti veoma teška i da će njen rad u budućnosti biti veoma otežan, obzirom da većinu u Narodnoj skupštini čini nekoliko političkih subjekata s različitim interesima.
'Ja sam jedan od sudionika slične Vlade u Banjoj Luci od 2002. do 2006. godine, kada su se većine mijenjale dva ili tri puta i mislim da će sadašnja imati slične probleme. Nisam veliki optimista da će ova Vlada, koju će formirati Željka Cvijanović, imati duži rok trajanja s obzirom da političke prilike. Unutar te koalicije će doći do turbulencija i te bi turbulencije mogle otvoriti vrata sastavljanju nekih novih većina', ocijenio je Ahmetović.
Upitan da li je koalicija "Domovina" na nekoj vrsti međupozicije između SNSD-a i Saveza za promjene koji ne postoji na nivou RS-a, kazao je da vjerovatno Domovina neće biti dio vlasti u RS-u u ovom trenutku, jer bi to ugrozilo sporazum sa DF-om i Savezom za promjene.
'Građani su se na samom glasanju opredijelili koji je to politički blok bliži koaliciji Domovina. Kroz izbor člana Predsjedništva BiH moglo se vidjeti kojem političkom bloku Bošnjaci u RS-u pripadaju i mi nemamo pravo to iznevjeriti. Da bismo uopće razgovarali sa SNSD-om, ta stranka bi morala napraviti veliki politički obrat spram nesrba u RS-u. Prije nego što bi započeli razgovore, ja sam to javno rekao, Dodik bi morao reći javno da u narednom mandatu neće negirati državu BiH, neće negirati genocid, a da mandatarka za sastav Vlade mora na prvoj sjednici obećati da će ukinuti odredbe koje diskriminiraju povratnike, kao što je ona o jeziku, i posebno da će povući sve uredbe Vlade koje se tiču Zakona o prebivalištu. Ja ne vjerujem da će do takvog scenarija doći i vjerovatno će koalicija Domovina u RS-u biti izvan vlasti, a vjerujem da će period ispred nas donijeti druga politička preslaganja u RS-u', rekao je, između ostalog, Ahmetović u intervjuu za magazin "Dani".