Vijesti
Politika
Senad Šepić
Posjeta najvažnijih zvaničnika EU zaduženih za zapadni Balkan mogla bi da bude historijska za BiH
08.12.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Posjeta najvažnijih zvaničnika EU zaduženih za zapadni Balkan mogla bi da bude historijska za BiH
Potpredsjednik Stranke Demokratske Akcije (SDA) i direktor Političke akademije SDA Senad Šepić napisao je na svom blogu da je „iz perspektive Brisela dolazak visoke predstavnice EU za sigurnosnu i vanjsku politiku Federice Mogherini i komesara za pregovore o proširenju Johannesa Hahna u Sarajevo historijski“.
''Dvoje zvaničnika je učinilo prvu zajedničku posjetu nekoj zemlji i time i u praksi pokazali koordiniraniji način na koji će EU i Komisija funkcionirati'' - napisao je.
On navodi da bi „posjeta dvoje najvažnijih zvaničnika EU zaduženih za zapadni Balkan mogla da bude historijska i za BiH“.
'' Sa sobom su donijeli veće razumijevanje unutrašnjih prilika u BiH i jasnu poruku da je EU spremna dosta konkretnije da podrži približavanje BiH punopravnom članstvu u EU. Sadržaj ponude koju su Mogherini i Hahn donijeli, prije svega građanima ali i političarima BiH, rezultat je inicijative Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke, ali i čvrstog dogovora svih zemalja članica'' - navodi Šepić.
Mogherini i Hahn napustili su Sarajevo puni optimizma, što je, dodaje Šepić, vrlo važno.
Političari u BiH pokazali su, kako je napisao Šepić, želju da iskrenije i konkretnije rade na EU putu naše zemlje. Ali će od želje, smatra on, biti važnije da u razumnom vremenu iskazanu želju pretvorimo u konkretne rezultate.
''Civilno društvo će biti saveznik u tome, a na građanima je da prema urađenom i sudi. EU zvaničnici imali su nekoliko jasnih poruka za BiH. Jedna se posebno istakla. Komesar Hahn je i građanima i političarima u BiH poručio kako “trebamo snažnu državu koja je sposobna da predstavlja interes BiH u razgovoru s predstavnicima EU“.
Snažna država BiH potrebna je i EU, kako je kazao Hahn, i kao osiguranje da ćemo ono što dogovorimo i provesti. Na kraju nam je poručio kako nije na EU i međunarodnoj zajednici da izgradi snažnu BiH, već na političarima, civilnom društvu i građanima. Da bi u tome imali uspjeh potreban nam je novi pristup vođenju politike u BiH'' - navodi Šepić..
U svom blogu Šepić ističe da je „o novom pristupu BiH u vođenju politike i puta prema EU pisao i govorio dosta često“.
'' Držim da do izgradnje snažne države BiH nećemo doći isključivim fokusom na izgradnju institucija. Kao dosad. Već fokusom na kristalizaciju naših zajedničkih interesa i dogovaranje načina na koji ih možemo najbolje ostvariti i zaštititi.
Moramo se dogovoriti o ostvarivanju i zaštiti zajedničkih interesa u BiH. Od toga koje su to industrijske grane koje želimo i možemo razvijati (energetika npr. gdje imamo najviše potencijala) i koji su to željeznički i putni pravci koje ćemo razvijati, do toga na koji način ćemo zaštititi i razvijati poljoprivredu. U potragu za odgovorima na ova i druga pitanja najbolje nam je da krenemo zajedno.
Ne zbog EU, već zbog nas. Odgovore moramo dobiti na osnovu stvarnih činjenica i realnih mogućnosti. U tome će nam trebati stalni fokus i podrška struke, civilnog društva i razumijevanje javnosti. Kad shvatimo koji su to naši realni interesi onda ćemo se morati dogovoriti kako najbolje i najbrže da te naše interese ostvarimo i zaštitimo'' - piše Šepić.
Za neke interese trebat će nam, smatra Šepić, samo bolja koordinacija i jači fokus.
''Neće nam biti potrebne nove institucije. Za druge interese trebat će nam puno više. Ako su Mogherini i Hahn prilikom posjete Sarajevu pokazali novi i koordiniraniji pristup EU, onda nema razloga da i mi iz Sarajeva, u razumnom roku, u Brisel odemo i pokažemo naš novi pristup prema EU. Taj novi pristup mora doći s novim Vijećem ministara BiH.
U tom najvažnijem izvršnom tijelu na nivou države, moraju biti ljudi koji su spremni raditi na principima unutrašnjeg dogovora - novo Vijeće ministara BiH mora biti motor razvoja i evropske perspektive, a na tome su najviše radile stranke desnog centra, bliske Evropskoj narodnoj stranci, što potvrđuje često spominjana Zajednička deklaracija o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi, te razvijanje zajedničkih politika na kojima se, uz pomoć međunarodnih partnera, aktivno radi.
Iz trenutnog političkog ćorsokaka, Bosna i Hercegovina može izaći samo sa ljudima koji su svjesni naših limita ali i mogućnosti te šansi koje nam se otvaraju u Briselu'' - napisao je nakon posjete Mogherini i Hahna potpredsjednik SDA i direktor Političke akademije SDA Senad Šepić na svom blogu u tekstu pod nazivom "Šta je to naš interes i kako ga najbolje možemo ostvariti i zaštiti?".