Vijesti
Politika
Od marta moguće izmjene Zakona o PDV-u
11.12.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Od marta moguće izmjene Zakona o PDV-u
Novi saziv Vijeća ministara BiH trebalo bi da u martu usvoji izmjene Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) i donese odluku o uspostavljanju mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti na evropskom putu BiH, potvrdili su funkcioneri stranaka koje su formirale većinu u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

Visoki funkcioneri stranaka iz Republike Srpske i Federacije BiH koje su formirale većinu u Predstavničkom domu BiH kažu da će izmjene Zakona o PDV-u, s ciljem rasterećenja privrede i uspostavljanje mehanizma saradnje institucija na svim nivoima, predstavljati prve poteze u radu budućeg Vijeća ministara.

Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak kaže da se ova stranka već dugo zalaže za izmjene Zakona o PDV-u, koje podrazumijevaju uvođenje diferenciranih poreskih stopa, kao i donošenje niza zakona, koji bi trebalo da "relaksiraju" privredu.

"Naš kadar u Vijeću ministara zalagat će se i za što hitnije donošenje odluka o uspostavljanju mehanizma koordinacije da bi se otkočio evropski put BiH. O ove dvije teme postoji apsolutna saglasnost svih stranaka koje će činiti buduću vlast", rekao je Crnadak.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac tvrdi da bi usvajanje izmjena Zakona o PDV-u i rješavanje pitanja mehanizma koordinacije trebalo da budu završeni najkasnije za tri mjeseca.

On, međutim, ističe da su u SDA protiv toga da se izmjenama Zakona o PDV-u uvodi diferencirana poreska stopa.

"U ovom trenutku je nerealno da se priča o uvođenju više stope oporezivanja, jer bi to sa sobom povuklo i otvaranje brojnih drugih tema. Najvažnije je da budu usvojene mjere o kojima postoji opšta saglasnost, a poslije ćemo razgovarati o drugim pitanjima", kaže Genjac.