Vijesti
Sport
'Guranje' gubitnika Tulića
Izbor selektora BiH doveden u pat poziciju
12.12.2014. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Izbor selektora BiH doveden u pat poziciju
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine, bez obzira na sve nedoumice i probleme, sutra bi trebala dobiti novog selektora, saopštili su iz Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) za Anadolu Agency (AA).
Sjednica Izvršnog odbora N/FS BiH na kojoj će se odlučivati o nasljedniku Safeta Sušića bit će održana sutra (subota, 13. decembra) sa početkom u 13 sati u hotelu "Kristal" na Ilidži, a prethodno će članovi "ad hoc" komisije za prijedlog i imenovanje selektora listu od sedam kandidata skratiti na dva.
Jedan od dvojice iz "super finala" postat će novi selektor reprezentacije koja poslije četiri kola grupe B kvalifikacija za EURO 2016 ima svega dva boda i itekako smanjene izglede da se plasira na šampionat u Francuskoj.
Kako saznaje Anadolu Agency od nekoliko članova IO, najozbiljniji kandidati za selektora među "sedmorkom" su Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, ali i Milovan Rajevac.
Na osnovu izrečenih stavova i atmosfere koja je vladala među 14-oricom članova IO najmanju podršku na jučerašnjoj sjednici imali su bivši selektor Hrvatske Igor Štimac, te Sergej Barbarez jer je bez dana trenerskog iskustva.
"Eventualni izbor Amara Osima ili Blaža Sliškovića bio bi iznenađenje, ali ne toliko koliko Barbareza ili Štimca", rekao je za AA jedan od članova IO, koji je želio ostati anoniman.
Članovi IO iz RS, koji su nakon što se kandidovao Rajevac istakli da će podržati nekadašnjeg selektora Gane, po običaju trguju.
Kako ističe izvor AA, na sutrašnjoj sjednici IO bez problema bi pristali dići ruku i za nekoga drugog, ali za protivuslugu.
A protivusluga, prema jučerašnjim zahtjevima, isključivo bi se zvala Branimir Tulić, bivši neuspješni selektor mlade reprezentacije BiH kojeg članovi IO iz RS po svaku cijenu žele utrpati kao asistenta u stručni štab A reprezentacije.
Na jučerašnjoj sjednici Tulić je bio toliki kamen spoticanja da je situaciju oko izbora selektora podveo u "pat poziciju", pa je javnosti iz N/FS BiH sinoć saopšteno "kompromisno rješenje" sa sedam kandidata.
Shodno tome, onaj ko pristane da uzme Tulića za asistenta ima najveće šanse da postane selektor. Od devet članova IO iz Federacije BiH najveću podršku na jučerašnjem sastanku imali su Hadžibegić i Baždarević, te ako bi jedan od njih bio izabran i u stručnom štabu vidimo neuspješnog Tulića, onda će biti jasno na koji način je prikupio glasove.
Postoji i druga opcija raspleta zamršene situacije. Jednostavno, ako Rajevac postane selektor, prvi srpske nacionalnosti na klupi državnog A tima BiH, u tom slučaju članovi IO iz RS gube adut za potkusurivanje i daljnje ucjenjivanje. Ili?
U po mnogima boljem, ali teže ostvarivom trećem epilogu, selektor neće biti Rajevac, već neko od preostalih kandidata.
Nadalje, Tulić ne postaje član stručnog štaba A selekcije, ali ni ponovo selektor mlade reprezentacije. Pozicija selektora mlade reprezentacije pripadne stručnijem i boljem treneru iz RS u odnosu na gubitnika Tulića, a za selektora A tima IO sutra imenuje Hadžibegića, Baždarevića, Osima, Slikovića, Barbareza ili Štimca. Bio bi to manje bolan kompromis misle u IO, oni razumniji, manje opterećeni politikom, nacijom, ličnim i drugim interesima, analizira Anadolu Agency.