Vijesti
Politika
Sjednica u Sarajevu
Predsjedništvo SDA o privrednom rastu i zapošljavanju
13.12.2014. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
Predsjedništvo SDA o privrednom rastu i zapošljavanju
Privreda Bosne i Hercegovine je u teškom stanju zbog čega je Stranka demokratske akcije (SDA) u predizbornoj kampanji i postizbornom vremenu fokus svog djelovanja usmjerila na oporavak privrede i zapošljavanje, rečeno je danas prije početka tematske sjednica Predsjedništva SDA o Programu mjera za privredni rast i zapošljavanje".
Na sjednici u Sarajevu će biti razgovarano o općem poboljšanju privrednog ambijenta, kratkoročnim i dugoročnim mjerama, mjerama u oblasti energetike, rudarstva i industrije što je ključni sektor za razvoj u BiH posebno u Federaciji te o mjerama u oblasti poljoprivrede.
Uvodničari su članovi savjeta stranke ili predsjednici odbora unutar savjeta stranke koji će izložiti veliki broj tih mjera, a o kojima će danas razgovarati s privrednicima iz raznih sektora.
Kako je novinarima u Sarajevu kazao predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac u tom smislu u prilog ide i novi pristup Brisela koji akcentira privredu i socijalno-ekonomske reforme koje su potrebne da bi se poboljšao privredni ambijent i zapošljavanje.
Podvukao je da ukoliko se bude istrajno u realizaciji mjera i pratilo dogovoreno, realno je očekivati da se smanji broj nezaposlenih. Genjac je naglasio i da će se istrajati na tome da se kaže ko je dovo do problema i ko je odgovoran za njih.
Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je da će referentni uvodničari napraviti presjek stanja u ekonomiji BiH, ali i svega onoga što je potencijal naše zemlje i u kom pravcu bi trebale krenuti reforme u javnom i realnom sektoru.
"U skladu s predizbornim obećanjima već sada, prije uspostavljanja vlasti, krenuli smo parcijalno i po segmentima - namjenska, tekstilna, prehrambena i poljoprivredna industrija - da pravimo programe kako bismo ih iza Nove godine počeli realizirati", stav je Zukića.
Istaknuo je da će smirivanjem političke situacije uz politiku dogovora, a ne politiku svađe, investicije u BiH, domaće i strane, zaživjeti, a privredni tokovi biti mnogo uspješniji nego do sada.
Kako je kazao član SDA i aktuelni federalni ministar energije, industrije i rudarstva Erdal Trhulj on će danas na tematskoj sjednici informirati o stanju iz oblasti tog ministarstva te prezentirati mjere za poboljšanje stanja.
Kada je u pitanju rudarstvo, Trhulj će govoriti o mogućnostima restruktuiranja rudnika u okviru elektroenergetskog sektora i modernizacije rudnika, a prezentirat će i presjek stanja industrije u zadnjih pet godina iz kojih proizilaze strateške i operativne mjere.
"Te operativne mjere koje smo radili u protekle četiri godine su dale određene rezultate posebno u oblasti namjenske, metalne i tekstilne industrije. Posebne su mjere koje se tiču zaštite državnog kapitala te se nadam da će SDA iz svega ovoga izvući zaključke koje će ići u interesu privrede Federacije BiH i njenom unapređenju", zaključio je Trhulj.
Tematska sjednica Predsjedništva SDA održava se u svrhu pripreme tematske sjednice Glavnog odbora SDA koji bi trebao usvojiti osnovne elemente, strategije i pravce prema kojima će članovi SDA u narednom periodu raditi.