Vijesti
Sport
Izbor Nezavisnih novina i BHRT-a
Nikola Prce i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH u 2014.
17.12.2014. 12:00
Izvor: mojevesti.ba
Nikola Prce i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH u 2014.
Rukometaš Nikola Prce i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji Nezavisnih novina i Radio-televizije BiH.
Završna manifestacija koja je ove godine održana pod pokroviteljstvom Dragana Čovića, člana Predsjedništva BiH, uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, na kojoj su proglašeni najbolji od onog što je bh. sport iznjedrio u godini koja je na izmaku, održana je večeras u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu.
Nikola Prce, koji zbog povrede ligamenata skočnog zgloba nije bio u mogućnosti da lično primi nagradu, za priznanje koje je zaslužio odličnim igrama u dresu rukometne reprezentacije BiH i Pik Segeda, zahvalio je putem video poruke.
"Velika mi je čast i jako mi je drago zbog priznanja. Ostaje žal zbog činjenice da neću moći prisustvovati svečanoj ceremoniji, a možda i još veća žal što postoji mogućnost da zbog povrede propustim Svjetsko prvenstvo. u 2014. godini desilo mi se mnogo lijepih stvari, kao što su uspjeh sa reprezentacijom i osvajanje prvog evropskog pokala sa mojim bivšim klubom Pik Segedom. Priznanje je došlo kao šlag na tortu uspješne godine i jako sam sretan i ponosan što je cijenjeni žiri baš mene proglasio za najboljeg u BiH" - rekao je Prce.
Nakon što ju je prije nekoliko dana Olimpijski komitet BiH proglasio najboljom sportistkinjom BiH u godini na izmaku, Larisa Cerić je i večeras u izboru Nezavisnih novina i BHRT-a, četvrti put proglašena najboljom sportistkinjom BiH.
U nizu vrhunskih rezultata koje je ostvarila 2014. posebno mjesto u vitrinama zauzima srebro osvojeno na Evropskom seniorskom prvenstvu u Montpellieru.
Višestruka šampionka BiH u godini na izmaku briljirala je i na dva evropska kupa, osvojivši zlatne medalje u Sarajevu, odnosno Beogradu.
Pobjedničko postolje nije joj izmaklo ni u Mađarskoj, kada se na Grand Prixu ''Budimpešta 2014'' u izuzetno jakoj konkurenciji proslavila osvajanjem bronzanog odličja.
Vrhunski rezultati i kontinuitet koji ima svrstavaju je ne samo među najozbiljnije bh. kandidate za nastup, već i za osvajanje prve medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Na evropskoj seniorskoj rang listi Cerić trenutno zauzima prvo mjesto.
Stručni žiri kojim je predsjedavao velikan bh. i jugoslovenskog fudbala Faruk Hadžibegić odredio je dobitnike i u preostalih devet kategorija.
Titulu najboljeg trenera dobio je Dragan Marković, selektor rukometne reprezentacije BiH, koji je s reprezentacijom izborio historijski plasman na svjetsko prvenstvo u Kataru naredne godine. Shodno navedenom uspjehu, najboljom ekipom proglašena je rukometna reprezentacija BiH.
Nagradu za najperspektivniju sportistkinju ove godine je zaslužila članica Atletskog kluba Borac iz Banjaluke Nikolija Stanivuković, jedna od rijetkih bh. atletičarki koja se uspješno bavi sedmobojem.
Titulom najperspektivnijeg sportiste okitio se mladi košarkaški reprezentativacDžanan Musa, najbolji strijelac evropskog kadetskog prvenstva ''A'' divizije.
Nagrada za ''fer-play'' ove godine otišla je biciklistkinji Lejli Tanović, koja je tokom trke pritekla u pomoć jednom takmičaru koji je pao, iako se nalazila na drugom mjestu i znala da gubi dragocjeno vrijeme.
Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendarnom golmanu banjalučkog Borca Slobodanu Karaliću. Isto priznanje otišlo je u ruke Ivana Hmjelovjeca, bivšeg olimpijca i čovjeka koji je cijeli život posvetio gimnastici i radu sa mladima.
Nagrada za razvoj sporta pripala je Azmiru Husiću, koji je spasio FK Sloboda iz Tuzle propasti.
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci 13. put je proglašena za najbolju ekipu u sportu za invalide, a kapiten reprezentacije Sabahudin Delalić dobitnik je nagrade za najboljeg sportistu u sportu za invalide.