Vijesti
Politika
Kasni se s formiranjem vlasti
19.12.2014. 12:00
Izvor: Moje Vijesti
Kasni se s formiranjem vlasti
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je plan ove stranke bio da se do kraja godine definiše osnova vlasti na svim nivoima i ocijenio da su napravljene neke "greške u koracima", zbog čega to neće biti realizovano.

Čović je naveo da je plan bio da do kraja godine u kantonima budu u potpunosti izabrana rukovodstva, kandidati za Dom naroda, mandatari i da potencijalno budu "završene" vlade, koje bi do kraja 2014. imale nacrte budžeta, a da izvršna vlast na nivou BiH bude formirana zaključno sa januarom.

Kašnjenja u formiranju vlasti na nivou Federacije BiH, prema njegovim riječima, nemaju veze sa složenošću sistema.

"Ako smo se opredijelili da jednu koaliciju predvodi HDZ, a drugu SDA i DF kao partneri, nema razloga da nas složenost sistema razvuče na nekoliko mjeseci", smatra Čović, koji je hrvatski član Predsjedništva BiH.

On je za sarajevsko "Oslobođenje" rekao da u HDZ BiH još nisu razgovarali o nosiocima funkcija, već da se bave potencijalnim resorima.

"Na nivou Savjeta ministara BiH naš je stav da imamo tri ministarske pozicije i četiri zamjeničke. Nijednom riječju sa partnerima nismo razgovarali koji su to resori", rekao je Čović, potvrđujući da je iznio stav da će HDZ BiH insistirati na mjestu ministra inostranih poslova.

Čović je rekao da je HDZ sa partnerima na nivou FBiH dogovorio da mu u federalnoj Vladi pripadne šest ministarskih pozicija - pet hrvatskih i jedna srpska, ali da nije razgovarano o tome koje su to pozicije.