Vijesti
Politika
Formiranje vlasti
FBiH neće brzo dobiti novu izvršnu vlast: U Dom naroda PFBiH izabrano svega 20 od 58 delegata
20.12.2014. 14:00
Izvor: mojevesti.ba
FBiH neće brzo dobiti novu izvršnu vlast: U Dom naroda PFBiH izabrano svega 20 od 58 delegata
U Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH do sada je iz pet, od deset kantona, izabrano svega 20 delegat, od potrebnih 58. Rok za formiranje gornjeg doma Parlamenta FBiH je istekao 10. decembra.
Ovo jasno govori da će formiranje vlasti u Federaciji BiH ozbiljno kasniti, odnosno da je upitno da li će biti okončan njen izbor i u prvim mjesecima 2015. godine.
Od Doma naroda Parlamenta FBiH ovisi kada će biti izabrani čelni ljudi izvršne vlasti ovog bh. entiteta - predsjednik i potpredsjednici, koji treba da predlože mandatara za sastav nove entitetske vlade.
Bez svih delegata CIK neće potvrditi izbore
Prema analizi Anadolije, do sada je u Dom naroda Parlamenta FBiH izabrano 11 izaslanika iz hrvatskog, po četiri delegata iz bošnjačkog i srpskog te svega jedan delegat iz reda ostalih.
Kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, po 17 iz bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.
Svoje predstavnike u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta FBiH do sada su izabrale skupštine Zapadnohercegovačkog, Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog, Srednjobosanskog i Kantona 10 (Livanjskog). Centralna izborna komisija BiH utvrdila je rezultate provedenih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH.
No, CIK BiH neće potvrđivati rezultate izbora sve dok izbor delegata u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta FBiH ne provede i preostalih pet kantona.
Ta državna institucija ranije je ovjerila kandidacijske liste za izbor delegata u Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Zeničko-dobojskom kantonu, a danas je to učinjeno i za Unsko-sanski kanton.
Skupštini Kantona Sarajevo ranije je CIK BiH dostavio urgenciju kojim ih podsjeća na ustavnu i zakonsku obavezu po pitanju posrednih izbora vezano za izbor delegata za Dom naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH, koji u ovim zakonodavnom tijelu još nije ni započeo.
Nedostajući srpski delegat u trećem krugu izbora
U skladu sa članom 10. 13. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora.
Kašnjenja u izboru svih delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH bit će i iz razloga što će Klub srpskog naroda ostati nepopunjen čak i nakon preraspodjele mandata po kantonima u drugom krugu, s obzirom na to da je na općim izborima u Bosni i Hercegovini u deset kantonalnih skupština izabrano 16 od potrebnih 17 zastupnika iz srpskog naroda u skladu sa entitetskim Ustavom.
U skladu s tim, Centralna izborna komisija BiH morat će pristupiti trećem krugu izbora jednog nedostajućeg delegata u Klub srpskog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH iz reda neizabranih kandidata sa liste političkog subjekta koji bude imao srpskog predstavnika, a naredni je kojem po količniku za raspodjelu mandata on pripada u nekoj od kantonalnih skupština.
Tako izabrani predstavnik srpskog naroda neće biti zastupnik u skupštini kantona, kao što je uobičajno u skladu sa Ustavom FBiH, već samo delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.