Vijesti
Žuta štampa
Aid Rifatbegović napisao i komponirao pjesmu za katolički blagdan
„Božićni valcer" neobična je i istinita ljubavna priča
20.12.2014. 14:00
Izvor: avaz.ba
„Božićni valcer" neobična je i istinita ljubavna priča
Ususret katoličkom blagdanu Božiću umjetnik Aid Rifatbegović, autor čuvene „Sarajevske kocke", napisao je i komponirao pjesmu „Božićni valcer". Gledaoci ispred malih ekrana premijerno će je imati priliku poslušati na BHT 1 u okviru emitiranja 15. festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja "Kao nekad pred Božić 2014".
Sveta noć
Ideja je, kako nam je kazao, proizašla iz sjajne saradnje s profesoricom pjevanja Anom Babić, s kojom je radio himnu „Dajem svoj glas" za Savez za bolju budućnost - Fahrudin Radončić.
- Ana mi je predložila da napišem i komponiram nešto prikladno za Božić. Vrlo rado sam pristao, jer u kolekciji tih uspomena iz Brčkog, gdje sam živio, tradicionalno se išlo na ponoćke, tako da je obilježavanje Božića dio mog odrastanja, onoga što me je vajalo. Napisao sam neobičnu ljubavnu pjesmu. Nije stereotipna, već je nastala prema istinitoj priči o dvoje ljudi koji su se nekad kao djeca družili, bili kućni prijatelji, zajedno išli u školu, a onda, kako to biva, životni putevi su ih odveli na različite strane. Nakon pola stoljeća sreću se u toj svetoj noći, u čarobnom okruženju, u prazničnoj atmosferi, kada njihova ljubav postaje stvarna. Pjesmu u duetu pjevamo Ana i ja, uz pratnju mog „Aidbey" benda - pojasnio je Rifatbegović.
Klupske svirke
„Božićni valcer" na neki je način i uvod u svijet muzike ovog svestranog umjetnika koji je do sada svirao uglavnom za prijatelje i svoju dušu.
- Muzikom se bavim od malih nogu, imao sam bendove s kojima sam nastupao. Sada se želim profesionalno baviti muzikom, u smislu da svoj bend afirmiram, da pišem tekstove i muziku. Za početak ćemo raditi klupske svirke i u rok stilu ćemo obraditi moju sevdalinku koju sam inače poklonio Općini Stari Grad - dodao je Rifatbegović.
U kocki i drugi bh. gradovi
- Radim uvijek više projekata. U planu imam praviti kocke slične sarajevskoj, koje će predstavljati druge gradove BiH. Nekad davno neko je smislio onu kuglu gdje imaš sve gradove svijeta, zašto ne bi planeta bila predstavljena kao forma suvenira kroz kocku - najavio je Rifatbegović.