Vijesti
Politika
Dragan Čavić
RS čeka još jedna teška godina jer je vodi nekompetentna vlast
03.01.2015. 14:00
Izvor: mojevijesti.ba
RS čeka još jedna teška godina jer je vodi nekompetentna vlast
Republika Srpska (RS) je prošle godine više od tri mjeseca finansirala obaveze prema budžetskim korisnicima iz kredita, a manje od devet mjeseci iz vlastitih prihoda - izjavio je za Agenciju Fena predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.
Čavić je istakao da je RS ušla u veoma tešku godinu, koja će biti još teža jer je "vodi nekompetentna i iskompromitovana vlast". Smatra da je 2014. u RS-u bila godina višestrukih deficita.
"Prošle godine je u RS bilo više od 600 miliona KM novih kreditnih zaduženja", ukazao je Čavić.
Ističe i da su proteklu godinu u RS-u obilježile dvije velike bankarske afere.
"Na početku godine bila je to propast Balkan Investment Banke, dokapitalizacija i spašavanje te njeno preimenovanje u Banku Srpske iako je u toj banci i dalje velika finansijska "provalija". Kraj godine obilježila je propast Bobar banke", naveo je on ističući da su u te dvije banke oštećeni građani, javna preduzeća, razne firme i indirektno budžet, u iznosu od oko 400 miliona KM.
Međutim, na sve to, upozorava, nije bilo reakcije nadlaženih istražnih organa, ali i na još neke afere, što pokazuje "opći ambijent u RS, gdje institucije služe da prikrivaju ono što rade njihovi partijski prijatelji, kolege i šefovi, a bave se opozicijom nazivajući ih na najgori način razno-raznim ružnim imenima".
Lider NDP-a smatra da je aktulena vlast u RS-u u 2014. pokazala da nema "nimalo vizije šta i kako dalje".
"Njihova politika je u pravilu isključivo potrošnja i zaduženje", rekao je on.
I izbori u oktobru su, kaže, pokazali da koalicija SNSD-DNS i SP nema većina, jer su zajedno ostvarili svega 38 mandata, što nije bilo dovoljno za skupštinsku većinu.
"Morali su da se pojačaju s poslanicima iz Napredne Srpske, Srpske radikalne stranke, i jednim iz Šešeljevih radikala, a uz to su morali da "kupe" dva poslanika, da bi napravili komotniju većinu kako im ne bi "škripalo" u svakom trenutku funkcionisanje Narodne skupštine. Taj truli kompromis je rezultirao lošim sastavom Vlade, koja je u svom kapacitetu potpuno nesposobna da bilo šta korisno uradi", rekao je Čavić ističući da je stoga RS ušla u još jednu tešku godinu.
U ovoj godini će, kaže, opozicija biti posebno na udaru vlasti.
"Odnos vlasti prema opoziciji, posebno nakon promjena u MUPRS-u, usmjeriće se u pokušaj da se stvori ambijent u kojem bi opozicija bila kriva za što ne valja i što je lopovsko, a devet godina njihove vladavine će biti okvalifikovano kao vrijeme u kojem je sve cvjetalo, a nažalost, nije tako", tvrdi on.
Proteklu godinu je, kaže, obilježio i "nevjerovatan pritisak na medije".
"Javni servis u RS-u je potpuno u rukama vladajuće strukture..., a ostali štampani mediji su očigledno u funkciji iste te politike", rekao je on.
Čavić je ocijenio pozitivnim to što će Savez za promjene učestvovati u formiranju nove vlasti na nivou BiH "koja će poboljšati ekonomsko stanje u BiH".
"Vjerujem da ćemo u naredne četiri godine pokazati da imamo dovoljno kapaciteta da u saradnji s Evropskom komisijom ubrzamo procese koji su godinama stajali i da oni budu u funkciji poboljšanja ekonomsko-socijalnog stanja svih u ovoj zemlji", precizirao je on.
Očekuje da će Vijeće ministara BiH biti konstituirano do kraja januara ili eventualno polovinom februara te da rad te institucije bude mnogo efikasniji nego dosadašnji.
Definisanjem sistema koordinacije u ovoj godini bi se, kaže, moglo aktivno raditi na povlačenju sredstava iz IPA fondova za razvojne projekte u BiH.
"Vjerujem da postoji kapacitet i da će svi ljudi koji čine koaliciju na nivou BiH razumijeti da politička pažnja treba da bude usmjerena upravo na te teme", rekao je u razgovoru za Agenciju Fena predsjednik NDP-a Dragan Čavić.