Vijesti
Politika
Stjepan Mikić
Ako ne bude žalbi, naredne sedmice potvrda rezultata za Dom naroda Parlamenta FBiH
07.01.2015. 12:00
Izvor: mojevijesti.ba
Ako ne bude žalbi, naredne sedmice potvrda rezultata za Dom naroda Parlamenta FBiH
Ukoliko ne bude žalbenog postupka Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u srijedu ili četvrtak naredne sedmice mogla bi potvrditi i u Službenom glasniku objaviti rezultate posrednih izbora za delegate u Dom naroda Parlamenta bh. entiteta FBiH, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Stjepan Mikić, predsjednik CIK-a BiH.
On je naglasio kako bi se time otvorila mogućnost da se do konca naredne sedmice održi i konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.
"Danas ćemo utvrditi rezultate izbora za delegate Doma naroda Parlamenta FBiH i iz Kantona Sarajevo. Prije dodjele mandata izvršit ćemo žrijebanje među kandidatima iz bošnjačkog naroda i ostalih kako bi taj proces bio okončan u prvom krugu za sve kantone u FBiH. Ukoliko ne uslijedi žalba na utvrđene rezultate u ponedjeljak bi se stekli uvjeti da uđemo u drugi krug izbora nedostajućih delegata. Do tada bi mogle biti kompletirane kandidacijske liste", naveo je Mikić u razgovoru za Anadolu Agency (AA).
Inače, ukupno će biti u prvom krugu izabrano 11 od 17 delegata u Klubu srpskog naroda, po 16 u klubovima bošnjačkog i hrvatskog naroda, te četiri od sedam delegata iz reda ostalih.
U skladu s tim Centralna izborna komisija (CIK) BiH će morati pristupiti drugom krugu raspodjele mandata za Dom naroda Parlamenta FBiH.
Drugi krug podrazumijeva da CIK BiH preraspodjelom mandata izvrši izbor nedostajućih delegata iz određenog konstitutivnog naroda i ostalih u kantonima u kojim taj izbor nije bilo moguće izvršiti u prvom krugu koji je u toku.
Na taj način bit će izabrana tri nedostajuća delegata iz reda ostalih u kantonima u kojima ima zastupnika koji su se tako izjasnili i dobili potvrdu ovjere CIK-a BiH na kandidacijskim listama. U drugom krugu bit će moguće izabrati i samo dva delegata iz srpskog naroda i to iz Kantona 10 (Livanjskog) gdje imaju jedino predstavnici srpskog naroda koji su dobili potvrdu ovjere CIK-a BiH.
Za tri kandidata odbijena je ovjera kandidacijskih listi da budu izabrani u ime srpskog naroda. Naime, Centralna izborna komisija BiH je donijela tri odluke o odbijanju ovjere kandidatskih listi iz srpskog naroda za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Kantona Sarajevo jer su predloženi kandidati Rasim Smajić, Haris Pleho i Nermin Bjelak na općim izborima 2010. godine ili lokalnim izborima 2012. godine imali drugačije nacionalno izjašnjenje.
U drugom krugu bit će izabran i po jedan nedostajući predstavnik bošnjačkog i hrvatskog naroda čime će biti kompletirana ova dva kluba u Domu naroda Parlamenta FBiH.
To znači da će nakon drugog kruga Dom naroda Parlamenta FBiH biti popunjen sa 54 od ukupno 58 delegata koliko broji to zakonodavno tijelo.
Istovremeno bit će nužno izvršiti i treći krug, s obzirom da u Klub srpskog naroda neće biti moguće izabrati čak četiri od 17 delegata Srba, jer među izabranim kandidatima u skupštinama kantona u FBiH nema dovoljan broj zastupnika iz tog naroda.
Tako izabrani predstavnici bit će samo delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, ali ne i u skupštinama kantona iz područja iz kojih dolaze.
"Provođenje trećeg kruga uslijedit će nevezano za prvi i drugi krug. Mi ćemo potvrditi i objaviti rezultate nakon provedbe drugog kruga nakon čega se može pristupiti konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH. Četiri nedostajuća delegata iz srpskog naroda izabrat ćemo po dubini listi iz neizabranih kandidata političkih subjekata koji imaju te predstavnike, a čiji količnik za raspodjelu mandata zadovoljava da ga dobiju. Imamo pravno uporište za takve aktivnosti i po ranijim rješenjima Apelacionog odjela Suda BiH, ali i odredbama Ustava i Izbornog zakona BiH koji jasno navode da klubovi naroda trebaju da broje po 17 predstavnika, a ne da neki može biti sa 13", istakao je Mikić za AA.
Naime, rok od mjesec dana utvrđen Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine do kojeg su kantonalne skupštine u bh. entitetu FBiH trebale okončati proceduru izbora delegata/izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH je 10. decembra, a taj proces još uvijek nije okončan u potpunosti.
A, od Doma naroda Parlamenta bh. entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, ovisi kada će se na toj razini izabrati čelni ljudi izvršne vlasti - predsjednik i potpredsjednici koji treba da predloži mandatara za sastav nove entitetske vlade.